Υγεία|16.11.2023 07:19

ΕΟΠΥΥ: «Σαφάρι» ελέγχων για πλαστές χορηγήσεις αναλώσιμων υλικών και διαγνωστικών εξετάσεων - Τι δηλώνει στο ethnos.gr η Διοικήτρια

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η αποκάλυψη της μαμούθ απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τα επιθέματα που συνταγογραφούνταν κατά εκατοντάδες και αποκάλυψε η Ελληνική Αστυνομία, φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αναλώσιμα, εξετάσεις αλλά και υλικά που θα έπρεπε να χορηγούνται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, γίνονται είδος προς εκμετάλλευση από διάφορες εταιρείες που συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.

Υπερχρεώσεις, υπερβάσεις αλλά και πλαστές εξετάσεις αποτελούν ένα από τα βασικά αγκάθια του ΕΟΠΥΥ, αφού ετησίως χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία του Οργανισμού και στερούνται οι ασφαλισμένοι από παρεχόμενες υπηρεσίες.

Υπό το πρίσμα αυτό έχει ξεκινήσει ένα σκληρό «σκανάρισμα» όλων των συνταγών και των εξετάσεων από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (real time) προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και παρατυπίες που χρεώνονται στον Οργανισμό.

Τα αναλώσιμα

Ειδικότερα από το 2022 έχει ξεκινήσει στον ΕΟΠΥΥ η διαδικασία προέγκρισης real time στο υγειονομικό υλικό, προκειμένου να ελέγχεται η ποσότητα αλλά και η κατάληξη των αναλώσιμων, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι λόγω της μη συμμετοχής των ασθενών, διάφορες εταιρείες έσπευδαν να προμηθεύουν με αμέτρητες ποσότητες υλικών από γηροκομεία μέχρι κέντρα αποκατάστασης.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται κατά την Ελληνική Αστυνομία 227 εταιρείες, είναι και η απάτη που αποκαλύφθηκε με τα επιθέματα, κατά την οποία η απώλεια για τον ΕΟΠΥΥ άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ.

Από την προέγκριση πάντως που εφαρμόζεται πλέον για τη χορήγηση αναλώσιμων υλικών, εξοικονομήθηκαν μόνο από τους καθετήρες κοντά 5 εκατ. ευρώ. Από τα σκευάσματα ειδικής διατροφής τα οποία πλέον χορηγούνται μόνο στους ασφαλισμένους που τα δικαιούνται όπως στους καρκινοπαθείς, η εξοικονόμηση είναι τεράστια και για τις εταιρείες που δεν παραβατούν αφού ο προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα είδη δεν ξεπερνιέται πια πάνω από 4% σε αντίθεση με το 2022 που η υπέρβαση είχε φθάσει το 36,4%.

Τη φετινή χρονιά πάντως εντάχθηκαν για προέγκριση και οι συσκευές αναλγησίας που είναι υποδόριες συσκευές για την έγχυση φαρμάκων και τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.

«Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εντάσσει νέες κατηγορίες και κωδικούς υλικών σε έλεγχο των γνωματεύσεων σε πραγματικό χρόνο με στόχο την μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων και την ορθολογικότερη διανομή τους σε κατηγορίες του κλειστού προϋπολογισμού που δεν παρουσιάζουν προκλητή ζήτηση» σημειώνει στο ethnos.gr η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις που αποτελούν ένα μεγάλο κόστος για τον Οργανισμό, έχει ξεκινήσει επίσης έλεγχος το τελευταίο διάστημα, καθώς κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει αναδρομικός έλεγχος σε διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον ΕΟΠΥΥ για να διαπιστωθεί εάν πράγματι έχουν γίνει σε ασθενείς ή απλά συνταγογραφήθηκαν για να αποζημιωθούν.

Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν όλα τα αποδεικτικά για μαγνητικές και αξονικές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023 από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν πλασματικές εξετάσεις.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του ethnos.gr, η μεγαλύτερη παραβατικότητα στις διαγνωστικές εξετάσεις διαπιστώνεται από τις υπηρεσίες σε επαρχιακές πόλεις όπου φαίνεται ότι χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ αξονικές και μαγνητικές που δεν έγιναν ποτέ.

«Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους αυτούς σε πραγματικό χρόνο (real time), διότι λογοδοτούμε για τη χρήση των εισφορών των ασφαλισμένων στον Οργανισμό» λέει στο ethnos.gr η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Πάντως, φαίνεται ότι με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ, από τα μέσα του 2024 θα ακολουθείται το σύστημα της προέγκρισης τόσο για τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, όσο και για τις κλειστές νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές.

ΕΟΠΥΥειδήσεις τώρααστυνομίαεξετάσειςδιαγνωστικές εξετάσεις