Υγεία|20.12.2023 07:15

Πρωτοφανές ιατρικό περιστατικό: Άνδρας έσκισε την τραχεία του ενώ προσπαθούσε να μην φταρνιστεί

Newsroom

Σε αυτό που έχει περιγραφεί ως μια πρώτη στο είδος της ιατρική περίπτωση, ένας άνδρας γύρω στα 30 κατέληξε με μια τρύπα στο λαιμό του αφού κράτησε τη μύτη του και έκλεισε τα χείλη του προκειμένου να καταστείλει ένα φτέρνισμα.

Ο άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ninewells, στο Dundee της Σκωτίας, με έντονους πόνους, αφού προσπάθησε να καταπνίξει ένα φτέρνισμα κλείνοντας τη μύτη και το στόμα του ενώ οδηγούσε.

Προφανώς, όταν γίνεται κάτι τέτοιο, η πίεση στους ανώτερους αεραγωγούς μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως ρήξη τυμπάνων, ανευρύσματα, ακόμη και σπασμένα πλευρά.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ασθενής κατέληξε με ένα σχίσιμο 2 χιλιοστών στην τραχεία του, το οποίο προκάλεσε αφόρητο πόνο. Το σχίσιμο της τραχείας, γνωστό ιατρικά ως «αυθόρμητη διάτρηση της τραχείας», είναι ένας σπάνιος και δυνητικά απειλητικός για τη ζωή τραυματισμός που δεν είχε συνδεθεί προηγουμένως με το φτέρνισμα.

Σύμφωνα με το odditycentral.com, όταν ο άνδρας έφτασε στα επείγοντα περιστατικά, πονούσε έντονα, ο λαιμός του ήταν πρησμένος και στις δύο πλευρές και με δυσκολία μπορούσε να κουνήσει το κεφάλι του. Είπε στους γιατρούς ότι περνούσε μια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας ενώ οδηγούσε και όταν του ερχόταν η ανάγκη να φτερνιστεί, απλά την συγκρατούσε τσιμπώντας τη μύτη του και κλείνοντας το στόμα του. Κατέληξε με σχισμένη τραχεία.

Ενώ εξέταζαν την ασθενή, οι γιατροί άκουσαν έναν ήπιο ήχο από το εσωτερικό του λαιμού του, που έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ευτυχώς, η κατάσταση δεν παρεμπόδιζε την αναπνοή, την κατάποση ή την ομιλία.

Μετά τη διάγνωση, ο ασθενής πήρε εξιτήριο και του χορηγήθηκαν παυσίπονα και φάρμακα για την αλλεργική ρινίτιδα, με τη σύσταση να απέχει από έντονες δραστηριότητες για δύο εβδομάδες. Πέντε εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε για εξέταση και ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το σχίσιμο είχε επουλωθεί.

φτέρνισμαασθενήςειδήσεις τώραΣκωτία