Υγεία|18.12.2023 21:44

Νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας - Ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Newsroom

Αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ από τον κορονοϊό και τη γρίπη. «Οι νοσηλείες για το COVID-19 αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Από το καλοκαίρι παρακολουθούμε την αύξηση των κρουσμάτων  πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C), το οποίο προκαλείται από το COVID-19. Η  γρίπη αυξάνεται, επίσης στα περισσότερα μέρη της χώρας. Η δραστηριότητα του RSV παραμένει υψηλή σε πολλές περιοχές», τόνισε ο CDC.

Πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου που παρατηρείται φαίνεται ότι βρίσκεται μια νέα υποπαραλλαγή, η  JN, που αποτελεί μετεξέλιξη της παραλλαγής BA.2.86, για την οποία η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι.

Η εν λόγω παραλλαγή εκπροσωπεί το 29% των λοιμώξεων, που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και έχει αυξηθεί η συχνότητα της κατά 8,8% από τα τέλη του Νοέμβρη.

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Δεκέμβρη απεφάνθη ότι οι αλλαγές του JN.1 δεν ήταν  τέτοιες ώστε να δικαιολογούν μια αναθεώρηση των εμβολίων, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν σημάδια ότι  τα εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματικά. 

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό το JN.1 μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις αυξήσεις ή σε πιθανές αυξήσεις κατά το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια», έγραψαν.

ΚορονοϊόςεμβόλιαΗΠΑειδήσεις τώρα