Υγεία|25.12.2023 09:52

Έχετε τη θλίψη των Χριστουγέννων; Ειδικός δίνει συμβουλές επιβίωσης

Newsroom

Οι περίοδος των εορτών για τους περισσότερους είναι ημέρες αγάπης, χαράς, ευτυχίας αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα.

Τα Χριστούγεννα, για πολλούς είναι μια περίοδος χαράς, αγάπης. Θα βρεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, θα περάσουν όμορφα, θα ξεκουραστούν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους τα Χριστούγεννα, και γενικότερα οι γιορτές, είναι δύσκολες ημέρες και κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα. Είναι η λεγόμενη «θλίψη των Χριστουγέννων».

Το womanshealthmag.com δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς θα αντέξετε στις ημέρες αυτές.

Αποδοχή

«Πρώτα απ' όλα, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα νιώσει. Το να παρατηρείτε πώς αισθάνεστε και να μην ντρέπεστε τον εαυτό σας επειδή αισθάνεστε έτσι, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr Emma Hepburn. «Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να πούμε: ‘’Δεν θα έπρεπε να αισθάνομαι έτσι, επειδή όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι’’, αλλά αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα», τονίζει.

Η ειδικός  συμφωνεί ότι το «κλειδί» είναι να αποδεχτείτε τα άβολα συναισθήματά σας. «Να ξέρετε ότι θα έρθουν και θα φύγουν, αν τα αφήσετε - και δεν θα διαρκέσουν για πάντα», τονίζει.

Βρείτε χρόνο για πράγματα που σας ευχαριστούν

Ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι μια πολυάσχολη περίοδος, αλλά η ψυχολόγος προτείνει να αποφεύγετε τις πολλές δραστηριότητες και επισκέψεις. «Αν είστε καταβεβλημένοι, ίσως πρέπει να κόψετε κάποια πράγματα, ώστε να έχετε λίγο χώρο. Όσο για τις ατελείωτες υποχρεωτικές οικογενειακές επισκέψεις; Από λογική άποψη, είναι καλή ιδέα να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που περνάτε με ανθρώπους που δεν θέλετε», τονίζει.

«Αφιερώστε άφθονο χρόνο για να κάνετε πράγματα που πραγματικά σας ευχαριστούν, με ανθρώπους που πραγματικά συμπαθείτε, παρά με εκείνους που δεν επιλέξατε να έχετε σχέση», επισημαίνει.

Μην ξεχνάτε τα βασικά

Στην εορταστική περίοδο, είναι εύκολο να παραμελήσετε τις βασικές σας ανάγκες. Διατηρήστε τη γενική σας υγεία σας, να θυμάστε να ενυδατώνεστε, να κοιμάστε, να τρώτε σωστά και να προγραμματίζετε αρκετό χρόνο ξεκούρασης, συνεχίζει η ψυχολόγος.

Επίσης, σημειώνει πως το αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγεται καθώς θα μειώσει τη διάθεσή σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, μακροπρόθεσμα.

Προγραμματισμός

Αν φοβάστε τα συναισθήματα που μπορεί να σας προκαλέσει η ημέρα των Χριστουγέννων, θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα σχέδιο. Η Dr Hepburn προτείνει να ελέγχετε ό,τι μπορείτε και να σχεδιάζετε την αντίδρασή σας για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε.

Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

Είτε υπήρξε κάποιος χωρισμός στην οικογένεια είτε αντιμετωπίζετε μια απώλεια, τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλούν το άγχος πως κάτι σημαντικό έχει αλλάξει.

«Προσπαθήστε να περάσετε την ημέρα με μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων ή να δημιουργήσετε μια νέα παράδοση» συμβουλεύει η ειδικός.

«Σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αξίες σας μέσα στη νέα κατάσταση», τονίζει.

Ειλικρίνεια

Μιλήστε για τα όσα νιώθετε στους κοντινούς σας για να νιώσετε καλύτερα.

Ζητήστε βοήθεια

Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον χέρι βοηθείας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μιλήστε. «Μπορεί να νιώθουμε ντροπή που ζητάμε βοήθεια, αλλά πρόκειται για την ενεργή αντιμετώπιση και την εξεύρεση τρόπων που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε», συμβουλεύει η ψυχολόγος.

«Σε αυτές τις περιόδους μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε πρόσβαση σε πρόσθετη βοήθεια, αν τη χρειάζεστε, είτε από φίλους είτε από επαγγελματικές υπηρεσίες», επισημαίνει.

Χριστούγενναθλίψηειδήσεις τώρα