Υγεία|30.12.2023 18:19

Κορονοϊός: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων – Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για αντιικά και rapid tests

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς και την υποπαραλλαγής JN.1, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV, με τον ΕΟΔΥ να κάνει συστάσεις για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, τους κλειστούς χώρους και τα νοσοκομεία και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η έξαρση θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές.

Αυξημένη ζήτηση σε αντιικά και τεστ

Σε αυτό το πλαίσιο, η έξαρση του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων έφερε αύξηση στη ζήτηση των τεστ για κορονοϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα φαρμακεία εντοπίζονται ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πιο αναλυτικά, η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

102 κρούσματα του JN.1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 102 κρούσματα του νέου στελέχους JN.1 του κορονοϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η ταχεία εξάπλωση του JN.1 φαίνεται να οφείλεται όχι σε αυξημένη ικανότητα πρόσδεσης στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά σε αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα.

Αυτό θα σήμαινε υψηλότερη πιθανότητα νόσου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από φυσική λοίμωξη.

Παράλληλα, σε μια εβδομάδα, στο νοσοκομείο εισήχθησαν από Covid-19, 1.496 ασθενείς, οι διασωληνωμένοι είναι 54 ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι.

Το «κοκτέιλ» συμπληρώνουν γρίπη και RSV

Παράλληλα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% και καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σημαντική αύξηση, τέλος, καταγράφεται στην κυκλοφορία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Μαγιορκίνης: Έως τέλος Ιανουαρίου η κορύφωση της έξαρσης της covid-19

Την ίδια ώρα, ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά πως η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού covid-19 που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου και δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας.

Επίσης, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθυμίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας από τις ευπαθείς ομάδες. Η σύσταση για χρήση μάσκας δεν είναι οριζόντια και δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, αναφέρει.

Περαιτέρω, δίνει χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και υπενθυμίζει το μέτρο της πενθήμερης απομόνωσης και την έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων - Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων.  Επίσης, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών, η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, συνέβαλλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή. 

Μέτρα προφύλαξης

Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής. Πρέπει οι πολίτες, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης».

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και πιθανόν να θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου». Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο, και αυτό θα δημιουργήσει μια αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα πέντε μέτρα προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid,καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενανοσήματα – όπως συστήνεται από την ΕθνικήΕπιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

γρίπηειδήσεις τώραμάσκαΕΟΔΥΚορονοϊόςκρούσματα