Υγεία|31.12.2023 21:30

Κορονοϊός, γρίπη, λοιμώξεις: Σε συναγερμό οι ειδικοί – Εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Newsroom

Συναγερμό στους ειδικούς και ανησυχία προκαλεί η έξαρση του κορονοϊού, συνδυαστικά με την έκρηξη κρουσμάτων γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, το ιικό φορτίο στα λύματα καταγράφει έντονα αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τον ΕΟΔΥ να συστήνει εμβολιασμό, αλλά και μέτρα προστασίας -με σημαντικότερο τη χρήση μάσκας από όλους-, στους κλειστούς χώρους, και κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτες ομάδες.

«Καμπάνα» από Μαγιορκίνη

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως «έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

«Η Covid έχει το μερίδιο του λέοντος στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, υπάρχει υπετριπλασιασμός από άλλες χρονικές περιόδους, αλλά, σε σχέση με τις περιόδους πανδημίας, είμαστε πολύ χαμηλότερα».

«Βράζει» από κρούσματα η Θεσσαλονίκη, αύξηση 45% στο ιικό φορτίο

Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης, δείχνουν οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα αστικά απόβλητα της πόλης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου – από την Πέμπτη 21/12 έως την Τετάρτη 27/12- παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (4/12 -20/12). Η αύξηση αυτή προστέθηκε στο ήδη υψηλό επίπεδο φορτίου των τελευταίων εβδομάδων.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ σημειώνει ότι «από τις 8/12 παρατηρείται συστηματική αυξητική τάση του ιικού φορτίου του Sars-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης», ενώ «στο διάστημα 22/12 – 27/12 η νέα σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 υποδηλώνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, της οποίας η επίπτωση εκτιμάται σε πάνω από 300 εισαγωγές την εβδομάδα στα νοσοκομεία της πόλης».

Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ συμπεραίνει, με βάση τα στοιχεία, ότι «το τρέχων κύμα διασποράς του ιού που διανύουμε είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από ένα έτος και οφείλεται στη μείωση της ανοσίας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών του ιού, οι οποίες διαφεύγουν της ήδη εγκατεστημένης ανοσίας στην κοινότητα».

Στο πλαίσιο αυτό οι ερευνητές επισημαίνουν πως «καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν».

SOS και για τη γρίπη

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιτήρησης της γρίπης Α, που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, εντοπίστηκε παράλληλη αύξηση και του ιικού φορτίου της γρίπης από τις 10/12 και μετά.

«Η επιδημιολογία λυμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων. Οι διαχρονικές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν ότι είναι πόλη αντιπροσωπευτική της διασποράς καθώς και της επίπτωσής του σε όλη τη χώρα», καταλήγει στο σχόλιό της η Ομάδα του ΑΠΘ.