Υγεία|15.01.2024 08:39

Εσείς κοιμάστε σωστά; Πέντε συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να το καταφέρετε

Newsroom

Με την έναρξη κάθε νέου έτους οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν αποφάσεις για αλλαγές στη ζωή τους. Θα τρώνε πιο υγιεινά; Θα ασκούνται περισσότερο; Θα αναθερμάνουν σχέσεις; Θα αρχίσουν να διαχειρίζονται διαφορετικά το καθημερινό στρες;

Τα παραπάνω είναι σίγουρα σημαντικά και ενδεχομένως αναγκαία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε πως το «κλειδί» για να τα καταφέρει κάποιος είναι ο ποιοτικός ύπνος. Το να είστε ξεκούραστοι ενισχύει τη διάθεση και βελτιώνει την ενέργεια, δίνοντάς σας έτσι ένα ξεκίνημα για να πετύχετε τα όνειρα και τους στόχους σας.

Πώς να έχετε έναν σωστό ύπνο

Το σημαντικότερο για τον ξεκούραστο ύπνο είναι όταν μπορείτε να κοιμάστε, συνεχόμενα, τέσσερις έως έξι ώρες κάθε νύχτα. Δεδομένου ότι κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες σχετικώς αδιάλειπτου ύπνου για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε εύκολα να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο. Ακολουθούν πέντε επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να καταφέρετε να κοιμάστε ποιοτικά το 2024, όπως τους αναφέρει το CNN.

Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ύπνου και διατηρείστε το

Καθιερώστε μία συγκεκριμένη ώρα αφύπνισης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, τις διακοπές ή μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, λένε οι ειδικοί. Εάν οι ώρες ύπνου και αφύπνισης αλλάζουν τις καθημερινές ή τα Σαββατοκύριακα, οι ρυθμοί του ύπνου σας δεν είναι οι αναμενόμενοι και το σώμα δεν ξέρει πώς να ανταποκριθεί, δήλωσε στο CNN ο κλινικός ψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο Michael Grandner.

Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά

Μην καταφεύγετε στο αλκοόλ για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας ή να κοιμηθείτε. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, αλλά σας εγκλωβίζει στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου. Το σώμα σας χρειάζεται να βιώσει και τα τρία στάδια του ύπνου -τον ελαφρύ ύπνο, την κατάσταση REM και τον βαθύ ύπνο- για να μπορέσει να αποκατασταθεί πλήρως.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να κοιμάται σωστά

Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να κοιμάται συνεχόμενα, όπως η αποφυγή του μπλε φωτός και του θορύβου, τα ζεστά μπάνια ή η γιόγκα για χαλάρωση. Σημαντικό είναι και η κρεβατοκάμαρα να διατηρείται δροσερή και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές.

Κάντε την κρεβατοκάμαρα το ιερό σας μέρος

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, κρατήστε το κρεβάτι σας για ύπνο και σεξ. Όσο φυσιολογικό κι αν σας φαίνεται μερικές φορές να εργάζεστε από το κρεβάτι ή να παίζετε με τα παιδιά σας, αυτό δεν μαθαίνει στον εγκέφαλό σας να βλέπει την κρεβατοκάμαρα ως χώρο ύπνου.

επιστήμονεςυγείαειδήσεις τώραύπνος