Υγεία|05.02.2024 15:40

Νέα επαναστατική θεραπεία: Ξεκίνησε η χορήγηση εμβολίου mRNA σε καρκινοπαθείς

Newsroom

Μια επαναστατική νέα θεραπεία για τον καρκίνο, γνωστή ως θεραπεία mRNA, χορηγήθηκε σε ασθενείς του νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο. Η δοκιμή έγινε για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της αγωγής στη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων όγκων.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA -ή mRNA- και λειτουργεί παρέχοντας κοινούς καρκινικούς δείκτες στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

«Οι νέες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο με βάση το mRNA προσφέρουν μια οδό για την προσέλκυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου του», δήλωσε ο Δρ David Pinato του Imperial College του Λονδίνου, ερευνητής του βρετανικού τμήματος της δοκιμής, σύμφωνα με την Guardian.

Οι δύο κατηγορίες των εμβολίων κατά του καρκίνου

Ο Pinato δήλωσε ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και θα μπορούσε να πάρει χρόνια προτού καταστεί δυνατή η διάθεση του εμβολίου στους ασθενείς. Ωστόσο, η νέα δοκιμή έθεσε σημαντικές βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λιγότερο τοξικών και πιο ακριβών νέων αντικαρκινικών θεραπειών. «Τις χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να αντιστρέψουμε την κατάσταση κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Ορισμένα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν πρόσφατα ενταχθεί σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο -οι οποίες βασίζονται στην εξαγωγή του γενετικού υλικού του ίδιου του ασθενούς από τον όγκο του- και θεραπευτικές ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, όπως η θεραπεία mRNA που πρόσφατα ξεκίνησε στο Λονδίνο, που είναι «έτοιμη» και προσαρμοσμένη σε έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Ο πρωταρχικός στόχος της νέας δοκιμής -γνωστής ως Mobilize- είναι να διαπιστωθεί εάν αυτός ο συγκεκριμένος τύπος θεραπείας mRNA είναι ασφαλής για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή του δέρματος και εάν μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους. Η συγκεκριμένη θεραπεία θα χορηγείται μόνη της σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες σε συνδυασμό με το υπάρχον αντικαρκινικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη.

Οι ερευνητές λένε ότι ενώ η πειραματική θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο δοκιμών, ελπίζουν ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, εφόσον η μέθοδος αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική.

Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για τη θεραπεία των ασθενών έχει αναπτυχθεί μια σειρά από θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων της χημειοθεραπείας και των ανοσοθεραπειών.

Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα, καθιστώντας την αντιμετώπιση των όγκων πιο δύσκολη, και οι επιστήμονες επιθυμούν να βρουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων.

επιστήμονεςειδήσεις τώραΛονδίνοκαρκίνοςεμβόλιο