Υγεία|07.02.2024 21:53

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για αυξημένα σοβαρά κρούσματα - Πότε να θορυβηθούν οι γονείς

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για την αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Υπάρχει αύξηση όχι μόνο στα κρούσματα, αλλά και στη σοβαρότητα των περιστατικών», τόνισε, μιλώντας στο OPEN, ο παιδίατρος Διαγόρας Ζαργάνης.

Ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει γύρω στα 10-12 χρόνια. Ωστόσο, ο στρεπτόκοκκος δεν κάνει διακρίσεις.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν πεθάνει από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο τύπου Α 12 παιδιά και 12 ενήλικες.

Τι πρέπει να θορυβηθούν οι γονείς για στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως διαγιγνώσκεται με τεστ και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση, εφόσον το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός.  Η πλειονότητα παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, εάν ο πυρετός επιμένει, είναι υψηλός, πέφτει δύσκολα με αντιπυρετικά και πάλι επανέρχεται, το παιδί δείχνει πολύ κουρασμένο, δεν θέλει να φάει, δεν πίνει υγρά, οι γονείς θα πρέπει να θορυβηθούν. 

Τι συστήνουν οι ειδικοί 

Την ίδια ώρα το κύμα γρίπης, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού κι άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού έχουν αφήσει σε πολλούς συμπτώματα, όπως ο επίμονος βήχας, που διαρκεί μέχρι κι 6 εβδομάδες.

Οι γιατροί συστήνουν υπομονή και προσοχή με την κατανάλωση αντιβιοτικών και εισπνεόμενων φαρμάκων. «Ο βήχας είναι πιθανό να οφείλεται στο ίδιο το κρυολόγημα,  γι’αυτό κι ονομάζεται μεταιογενής», επισημαίνει στο OPEN ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολόγιας στο ΕΚΠΑ.  Αν ο βήχας κρατήσει περισσότερα από δύο μήνες τότε είναι αναγκαίο να εντοπιστεί σε οφείλεται. 

ειδήσεις τώραστρεπτόκοκκοςνεκροίΕΟΔΥπαιδιά