Υγεία|22.03.2024 07:30

Τεχνητή νοημοσύνη: Το βρετανικό ΕΣΥ εντόπισε με AI καρκίνο του μαστού – Δεν το είχαν διαγνώσει οι γιατροί

Newsroom

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύθηκε και στην ιατρική καθώς, σε δημόσιο νοσοκομείο της Βρετανίας, εργαλείο  που δοκιμάστηκε κατάφερε να εντοπίσει με επιτυχία μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε 11 γυναίκες. Τα καρκινικά κύτταρα είχαν διαφύγει από γιατρούς καθώς δεν ήταν ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Σύμφωνα με το BBC το εργαλείο, ονόματι Mia, δοκιμάστηκε πιλοτικά μαζί με κλινικούς γιατρούς σε ίδρυμα του NHS (το βρετανικό σύστημα υγείας). Ανέλυσε πάνω από 10.000 μαστογραφίες γυναικών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υγιείς. Το Mia επισήμανε με επιτυχία όλες όσες είχαν συμπτώματα αλλά εντόπισε και 11 επιπλέον περιστατικά που οι γιατροί δεν είχαν εντοπίσει. Πολλές μορφές καρκίνου, στα πρώτα του στάδια, ξεκινούν από εξαιρετικά μικρά καρκινικά κύτταρα τα οποία εντοπίζονται δύσκολα. Ωστόσο, το Mia στο NHS Grampian έδειξε όγκους πρακτικά αόρατους από το ανθρώπινο μάτι. Ανάλογα με τον τύπο του, ωστόσο, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα.

Μία εκ των 11 ασθενών των οποίων ο καρκίνος δεν είχε εντοπιστεί στη σάρωσή της όταν αυτή μελετήθηκε από τους ακτινολόγους του νοσοκομείου ήταν η Barbara, η οποία είχε έναν όγκο 6 χιλιοστών. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτός εντοπίστηκε τόσο νωρίς που, η ασθενής, υποβλήθηκε σε πολύ πρώιμο στάδιο της αρρώστιας σε χειρουργική επέμβαση και χρειάστηκε μόλις πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας.

 Μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στην περίπτωση έγκαιρου εντοπισμού

Στατιστικά, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν όγκους μικρότερους των 15 χιλιοστών, έχουν πιθανότητες επιβίωσης 90% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε η Barbara, νιώθει ικανοποιημένη που η θεραπεία της ήταν πολύ λιγότερο επεμβατική από εκείνη της αδελφής και της μητέρας της, που επίσης είχαν παλέψει στο παρελθόν με τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος της, χωρίς τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα δε θα είχε εντοπιστεί μέχρι την επόμενη μαστογραφία ρουτίνας της, τρία χρόνια αργότερα. Η ίδια η ασθενής δεν είχε εμφανίσει κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα.

Εργαλεία όπως το Mia έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα από 14 ημέρες σε τρεις, σύμφωνα με την Kheiron Medical, εταιρεία προγραμματισμού του. Καμία από τις περιπτώσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν αναλύθηκε μόνο από το Mia - σε καθεμία από αυτές έγινε και ανθρώπινη εξέταση. Επί του παρόντος, δύο ακτινολόγοι εξετάζουν κάθε μεμονωμένη σάρωση, αλλά η ελπίδα είναι ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε μια μέρα να αντικατασταθεί από το εργαλείο, μειώνοντας ουσιαστικά στο μισό τον φόρτο εργασίας. Μόνο  81, από τις 10.889 γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή δε θέλησαν να εξετάσει τις σαρώσεις τους ήθελαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, όπως δήλωσε ο γιατρός που ηγήθηκε του έργου, Dr Gerald Lip, κλινικός διευθυντής του προληπτικού ελέγχου μαστού στη βορειοανατολική Σκωτία.

«Εκπαιδευμένο» σε εκατομμύρια μαστογραφίες γυναικών από όλο τον κόσμο

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι γενικά αρκετά καλά στο να εντοπίζουν τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης νόσου, εάν έχουν εκπαιδευτεί σε αρκετά δεδομένα ώστε να μπορούν να τα εντοπίσουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροφοδοτείται το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές ανώνυμες εικόνες αυτών των συμπτωμάτων, από όσο το δυνατόν πιο διαφορετικό φάσμα ανθρώπων. Η απόκτηση αυτών των δεδομένων μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του απορρήτου των ασθενών και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η Sarah Kerruish, επικεφαλής στρατηγικής της Kheiron Medical, δήλωσε ότι χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και να εκπαιδευτεί το Mia, το οποίο τρέχει σε υπολογιστικό νέφος της Microsoft, και εκπαιδεύτηκε σε "εκατομμύρια" μαστογραφίες από "γυναίκες σε όλο τον κόσμο". «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα είναι ότι όταν αναπτύσσεις τεχνητή νοημοσύνη για μια κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να ενσωματώνεις τη συμμετοχικότητα από την πρώτη μέρα», δήλωσε.

Οι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού εξετάζουν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 τομογραφίες μαστού ετησίως και μπορούν να δουν 100 σε μία μόνο συνεδρία. «Υπάρχει ένα στοιχείο κόπωσης», δήλωσε ο Δρ Lip. «Έχεις διακοπές, κάποιος μπαίνει μέσα, κάποιος κουβεντιάζει στο παρασκήνιο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πιθανώς μπορούν να σας βγάλουν από την κανονική σας ρουτίνα επίσης. Και εκείνες τις ημέρες που σας έχουν αποσπάσει την προσοχή, σκέφτεστε, "πώς στο καλό μου ξέφυγε αυτό;". Συμβαίνει όντως» λέει. Είπε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να τον απελευθερώσει για να περνάει περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς. «Βλέπω το Mia ως φίλο και ως ενίσχυση της πρακτικής μου», δήλωσε ο Δρ Lip. Το Mia όμως δεν είναι τέλειο. Δεν είχε πρόσβαση σε κανένα ιστορικό ασθενούς, οπότε, για παράδειγμα, θα σημείωνε κύστες που είχαν ήδη εντοπιστεί από προηγούμενες σαρώσεις και είχαν χαρακτηριστεί ακίνδυνες. Επίσης, λόγω της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, το στοιχείο μηχανικής μάθησης του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ήταν απενεργοποιημένο - έτσι δεν μπορούσε να μάθει κατά τη διάρκεια της εργασίας και να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Κάθε φορά που αναβαθμιζόταν έπρεπε να υποβάλλεται σε νέα αναθεώρηση.

Η επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK, Δρ Julie Sharp, τόνισε πως, κάθε χρόνο, ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται δείχνει πως η καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «ζωτικής σημασίας» ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του NHS και να μειωθεί η πίεση στο ανθρώπινο δυναμικό του στυστήματος υγείας. «Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι χρήσης αυτής της τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο», κατέληξε.

τεχνητή νοημοσύνηασθενείςΒρετανίαδιάγνωσηκαρκίνος του μαστούειδήσεις τώρασύστημα υγείας