Υγεία|30.03.2024 22:15

Εσείς μετράτε προβατάκια πριν κοιμηθείτε; Πώς ξεκίνησε το δημοφιλές tip και τι λένε οι επιστήμονες

Newsroom

Η πανάρχαια μέθοδος του να μετράς πρόβατα για να αποκοιμηθείς έχει γοητεύσει τη φαντασία εδώ και αιώνες, με την προέλευσή της να καλύπτεται από τη λαογραφία και τη λογοτεχνική παράδοση. Η εικόνα των χοντρών, χνουδωτών λευκών αρνιών που πηδούν ένα προς ένα πάνω από έναν φράχτη, έχει εμπεδωθεί στη λαϊκή κουλτούρα ως λύση για την αϋπνία. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής παραμένει αβέβαιη, προκαλώντας την περιέργεια για την προέλευση και τις εναλλακτικές λύσεις της.

Η προέλευση

Όπως μεταδίδει το CNN, η ιδέα του να μετράμε πρόβατα αποδίδεται συχνά στους μεσαιωνικούς βοσκούς, οι οποίοι, απομονωμένοι από την ανθρώπινη παρέα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, φέρονται να βασίζονταν σε αυτή τη μέθοδο για να αποκοιμηθούν. Αν και η ιστορική ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού αμφισβητείται, οι αναφορές στην καταμέτρηση προβάτων αφθονούν σε αρχαία κείμενα. Για παράδειγμα, το «Cento Novelle Antiche», μια συλλογή διηγημάτων του 13ου αιώνα, περιλαμβάνει μια ιστορία στην οποία ένας κουρασμένος αφηγητής αποκοιμιέται στη μέση της αφήγησης, προκαλώντας το αστείο του αφέντη του για την αργή πρόοδο των προβάτων σε ένα ποτάμι. Αυτό το μοτίβο επανέρχεται σε μεταγενέστερα έργα, όπως το «Disciplina Clericalis» και το «Don Quixote», όπου η πράξη της καταμέτρησης των ζώων, είτε πρόκειται για πρόβατα είτε για κατσίκες, χρησιμεύει ως ένας ιδιόρρυθμος αντιπερισπασμός.

Τι λένε οι επιστήμονες

Παρά τη λογοτεχνική του καταγωγή, η επιστημονική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της καταμέτρησης των προβάτων έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Μια αξιοσημείωτη μελέτη που διεξήχθη από την Allison Harvey, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, εξέτασε τον ρόλο της απεικόνισης στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η μελέτη δεν επικεντρώθηκε ειδικά στο μέτρημα των προβάτων, αλλά μάλλον διερεύνησε την ευρύτερη χρήση της απεικόνισης ως βοήθημα για τον ύπνο. Οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με τη φαντασία, όπως η απεικόνιση γαλήνιων τοπίων ή η ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων, ανέφεραν ταχύτερη έναρξη του ύπνου και μειωμένο άγχος σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποίησαν τεχνικές απόσπασης της προσοχής ή δεν έλαβαν οδηγίες.

Η έρευνα του Harvey υπογραμμίζει τη σημασία των εξατομικευμένων προσεγγίσεων για την υγιεινή του ύπνου. Ενώ το μέτρημα προβάτων μπορεί να προσφέρει έναν στιγμιαίο αντιπερισπασμό, δεν αποτελεί πανάκεια για τις δυσκολίες του ύπνου. Αντ' αυτού, ο Harvey τάσσεται υπέρ ενός ρεπερτορίου τεχνικών χαλάρωσης προσαρμοσμένων στις ατομικές προτιμήσεις. Οι ασκήσεις οπτικοποίησης, κατά τις οποίες κάποιος δημιουργεί ζωντανές νοητικές εικόνες ήρεμων σκηνικών, μπορούν να προωθήσουν τη χαλάρωση ενεργοποιώντας τις αισθήσεις. Επιπλέον, πρακτικές όπως η έκφραση ευγνωμοσύνης και η απόλαυση θετικών εμπειριών πριν από τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ευεξία.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Πέρα από τις τελετουργίες κατά τον ύπνο, ο Harvey συνιστά προληπτικές στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και του άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι τεχνικές επίλυσης προβλημάτων, όπως η δημιουργία καταλόγων με τις ανησυχίες και ο καταιγισμός ιδεών για πιθανές λύσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ενασχόληση με ανησυχητικές σκέψεις. Ομοίως, η τήρηση ημερολογίου χρησιμεύει ως θεραπευτική διέξοδος για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την αποτύπωση στιγμών ευγνωμοσύνης ή χαράς. Για όσους είναι επιρρεπείς σε νυχτερινές σκέψεις, ο καθορισμός καθορισμένου "χρόνου ανησυχίας" νωρίτερα το βράδυ μπορεί να αποτρέψει τις ενοχλητικές σκέψεις από το να διαταράξουν τον ύπνο.

Συμπερασματικά, ενώ το μέτρημα των προβάτων παραμένει μια γοητευτική παράδοση πριν από τον ύπνο, η αποτελεσματικότητά του ως βοηθητικό μέσο για τον ύπνο είναι υποκειμενική. Υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση στην υγιεινή του ύπνου, ενσωματώνοντας μια ποικιλία τεχνικών χαλάρωσης και στρατηγικών διαχείρισης του στρες, τα άτομα μπορούν να καλλιεργήσουν υγιέστερες συνήθειες ύπνου και να απολαύσουν πιο ξεκούραστες νύχτες. Είτε πρόκειται για την οπτικοποίηση γαλήνιων τοπίων είτε για την καταγραφή των ανησυχιών σε ένα ημερολόγιο, το να βρει κανείς αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τον εαυτό του είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός καλού νυχτερινού ύπνου.

Ποτάμιειδήσεις τώραπρόβαταύπνος