Υγεία|01.04.2024 21:26

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο – Προειδοποίηση Σαρηγιάννη

Newsroom

Τον κώδωνα κινδύνου για την αφρικανική σκόνη έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Η συχνότητα αυτών των φαινομένων είναι μία ένδειξη της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να αρχίσουμε να την παίρνουμε πιο σοβαρά. Η κατάσταση και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι πραγματικά κακή», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ποιοι πρέπει να προσέχουν 

«Κίνδυνος υπάρχει για τους ανθρώπους που είναι πιο ευπαθείς, με προβλήματα στο αναπνευστικό. Και για ηλικιωμένους με καρδιαγγειακά προβλήματα», τόνισε. 

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε τα σωματίδια της σκόνης μεταφέρουν ένα σημαντικό ποσοστό μετάλλων κι ότι περνώντας από  τις πόλεις της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης απορροφούν σωματίδια και ρύπους από τις πόλεις αυτές. 

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής σύστησε τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχει νέφος φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης το διήμερο που η αφρικανική σκόνη θα είναι σε έξαρση. 

ειδήσεις τώραΔημοσθένης Σαρηγιάννηςαφρικανική σκόνη