Υγεία|05.04.2019 11:52

2.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανάσα θα πάρουν τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και μέσα στο 2019, αφού θα «αιμοδοτηθούν» φέτος με 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ σε βάθος τετραετίας το δημόσιο ΕΣΥ θα ενισχυθεί με συνολικά 10.000 άτομα. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ανοίγει και χαραμάδα ελπίδας για τους νέους γιατρούς ώστε να μη μεταναστεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι σημερινοί συμβασιούχοι των δημόσιων νοσοκομείων θα μοριοδοτηθούν για να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας με κάποια ενίσχυση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έπειτα από συνάντηση που είχαν, την επόμενη τετραετία θα προκηρυχθούν 10.000 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ.

Μέσω ΑΣΕΠ Από αυτές, οι 4.000 θα αφορούν σε γιατρούς και οι 6.000 σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Τη φετινή χρονιά θα προκηρυχθούν οι 2.500 θέσεις, εκ των οποίων οι 1.000 θα αφορούν σε γιατρούς και οι 1.500 σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Με βάση τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, όμως, όσοι γιατροί εργάζονται σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΕΣΥ θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, έπειτα από πρόσκληση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, έπρεπε τα υπουργεία να δηλώσουν τα αιτήματά τους για τακτικό και έκτακτο προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αυτές οι προσλήψεις στην Υγεία είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 γενικότερα σε δημόσιους φορείς και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», που ισχύει από φέτος.

Αντίθετα, εάν επικρατούσε ο κανόνας «1 προς 5», ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων θα περιοριζόταν στις 1.800. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι οι προσλήψεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα «να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας».

Προτεραιότητα θα δοθεί στα υποστελεχωμένα τμήματα και στις κλινικές όλης της χώρας, ενώ οι προκηρύξεις θα εστιάζονται σε τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας μαζί με τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα από το δημόσιο σύστημα υγείας λείπουν περίπου 5.000 γιατροί και 15.000 νοσηλευτές για να καλυφθούν οι ανάγκες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).

νοσηλευτέςεργασιακάθέσεις εργασίαςγιατροίπροσλήψεις