Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές: Πώς θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΠαράταση ενός μηνός θα λάβουν όπως φαίνεται οι ασθενείς πριν δουν αυξήσεις σε περίπου 400 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει, θα δώσει αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία πωλούνται στη χώρα μας φθηνότερα από ό,τι προβλέπει ο νόμος και συχνά κάτω του κόστους.
Αν και οι αυξήσεις επρόκειτο να δοθούν μέσα στις ημέρες του Πάσχα, λόγω των ευρωεκλογών η κυβέρνηση αποφάσισε να το πράξει μετά τις κάλπες, όπως λένε πηγές του ethnos.gr, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.
Αυξήσεις και σε ακριβά φάρμακα, κυρίως ενέσιμα
Εδώ και εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά 900 αιτήματα που έλαβε από φαρμακευτικές εταιρείες για αυξήσεις τιμών. Τελικώς ενέκρινε αυξήσεις μόνο για τα 400 από αυτά. Τα περισσότερα είναι φθηνά και κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ακριβά φάρμακα κυρίως ενέσιμα.
Στόχος είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Να σημειωθεί ότι πολλά σκευάσματα που διατίθενται στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή θα αυξηθούν και οι συμμετοχές για τους ασθενείς καθώς πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, από τις αυξήσεις που θα δοθούν στα 400 σκευάσματα θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 16 εκατ. θα τα επωμιστούν οι ασθενείς, ενώ τα υπόλοιπα θα προστεθούν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.
Δεν αποκλείεται πάντως κι άλλα φάρμακα να ακριβύνουν, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου με τις νέες τιμές, θα ακολουθήσουν ενστάσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι πιθανό να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου, ώστε το ΦΕΚ με τις νέες αυξημένες τιμές να εκδοθεί μετά τις Ευρωεκλογές οπότε και θα εφαρμοστεί.
- Ήχησαν σειρήνες στο Ισραήλ: Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης στη Βηρυτό
- Βαλλίστρα, στιλέτα και... πίτμπουλ: Τι εντόπισαν οι αρχές στο σπίτι του Τζέιμς Δαλαμάγκα στο Αίγιο
- Εκτός ελέγχου ο Τραμπ: Η στιγμή που αποχωρεί από συνέντευξη με ύβρεις - «Είσαι διεφθαρμένη»
- Πώς ο χειρότερος stalker της Βρετανίας μπορεί να βγάλει από τις φυλακές του Ιράν ένα ζευγάρι Βρετανών