Πόσο χρόνο πρέπει να περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες;
NewsroomΤο ερώτημα πόσο χρόνο πρέπει να περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη είναι από τα πλέον βασικά για τους γονείς στις σύγχρονες κοινωνίες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα παιδιά στις μέρες μας περνούν, κατά μέσο όρο, επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα σε οθόνες για σκοπούς ψυχαγωγίας γεγονός που επηρεάζει τόσο την συμπεριφορά τους όσο και την ψυχική τους υγεία.
Μια έρευνα που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open υποστηρίζει ότι σε μόλις δύο εβδομάδες, οι γονείς θα μπορούσαν να δουν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών τους, αν μειώσουν τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη σε μόλις τρεις ώρες εβδομαδιαίως.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, όταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν δραστικά τον χρόνο τους στις οθόνες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση τόσο σε ζητήματα που άπτονται της συμπεριφοράς τους όσο και σε αυτά που αφορούν τη συναισθηματική τους ευεξία.
Σύμφωνα με της New York Post, στην έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας αναλύθηκαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 89 οικογένειες με 181 παιδιά και εφήβους ηλικίας τεσσάρων έως 17 ετών. Οι μισές εξ αυτών κλήθηκαν να περιορίσουν τον χρόνο των παιδιών τους στην οθόνη σε τρεις ώρες την εβδομάδα. Αυτοί διαπίστωσαν ότι το παιδί τους βελτίωσε τα συμπτώματα εσωτερίκευσης -συμπεριφορές που συχνά αποτελούν κρυφές αντιδράσεις στα συναισθήματα και το στρες- και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Οι αλλαγές αυτές κατέταξαν τα παιδιά στην κατηγορία «φυσιολογικά», ενώ πριν βρίσκονταν στην κατηγορία «οριακά».
Σημειώνεται ότι ήδη έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά μέχρι 3 ετών απαγορεύεται να περνούν χρόνο μπροστά στην οθόνη καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αναπτυξιακές καθυστερήσει.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel ανακάλυψαν ότι τα μωρά και τα νήπια που έχουν χρόνο στην οθόνη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άτυπες αισθητηριακές συμπεριφορές που σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
- Επαναστατική κίνηση στο Ναύπλιο, αν και αποτυχημένη «έδειξε» στον βασιλιά Όθωνα το δρόμο της έξωσης
- Τα ποντίκια δεν άντεξαν στον Παράδεισο - Συγκλονιστικό πείραμα του 1968 «δείχνει» ανθρώπινες κοινωνίες της εποχής μας
- Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Διαψεύδει τη Βρετανία η Κύπρος για τους ιρανικούς πυραύλους - Χτύπημα της Τεχεράνης σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά του Ομάν
- Το «κάστρο» των τραπεζών και η οργή της κοινωνίας: Το καρτέλ που έχει γίνει «κράτος εν κράτει» και μια σχέση εμπιστοσύνης που καταρρέει