Υγεία|17.04.2019 11:52

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι σύλλογοι Αθηνών για πιθανό λουκέτο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αναστάτωση επικρατεί στους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το µέλλον των φαρµακείων του Οργανισµού, από όπου δίνονται τα φάρµακα υψηλού κόστους για χρόνια και βαριά νοσήµατα. Είναι ένα θέµα που συζητείται εδώ και χρόνια, αφού από τη µία υπάρχουν εκείνοι που επιθυµούν την ενίσχυση και τη βελτίωση της λειτουργίας των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να µπει λουκέτο και τη διαχείριση των ακριβών φαρµάκων να αναλάβουν οι φαρµακοποιοί της γειτονιάς.

Το ζήτηµα επανήλθε στην επικαιρότητα µετά την τοποθέτηση του τοµεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόµου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Γιαννιτσά. Ο κ. Οικονόµου υποστήριξε ότι είναι δέσµευση της Ν∆ να µπει λουκέτο στα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, κάτι όµως που δεν είχε διατυπωθεί επισήµως στο πρόγραµµα του κόµµατος, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συναντήσεις του µε εκπροσώπους Συλλόγων ασθενών είχε επισηµάνει ότι πρόθεσή του είναι να ενισχυθούν τα φαρµακεία του Οργανισµού.

Πάντως, µετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, ο τοµεάρχης Υγείας της Ν∆ επανήλθε µε νέα τοποθέτηση, επισηµαίνοντας ότι εκτός από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αξιοποιηθεί και το «κανάλι» των φαρµακείων της γειτονιάς. Οπως και να ’χει, το τελευταίο διάστηµα εντείνονται τα προβλήµατα στην εξυπηρέτηση των βαριά πασχόντων, καθώς οι ουρές και οι αναµονές στα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ διαρκούν ώρες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου λόγω έλλειψης των απαραίτητων σκευασµάτων οι ασθενείς παραπέµπονται ακόµη και έναν µήνα µετά.

Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικρατεί προβληµατισµός για τη λειτουργία των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ, µετά και τις καταγγελίες εργαζοµένων ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς πρέπει να διανύουν ακόµη και 400 χιλιόµετρα για να προσεγγίσουν ένα φαρµακείο. Και αυτό διότι φαίνεται πως ο περιορισµένος αριθµός τους ανά την Ελλάδα αλλά και το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει τον θεσµό, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε µια προσπάθεια να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα µε τις αναµονές, επιχειρούν να ξεκινήσουν την αποστολή φαρµάκων µε κούριερ στα σπίτια των ασθενών, ειδικά στις αποµακρυσµένες περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Αυτή η διαδικασία, όµως, ακόµη ετοιµάζεται και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.

Επιβάρυνση

Από την άλλη, και η εξαγγελία ότι οι ασθενείς θα ενηµερώνονται µε ένα µήνυµα στο κινητό ότι οι συνταγές τους είναι έτοιµες για να παραλάβουν τα φάρµακά τους προσώρας δεν έχει υλοποιηθεί. Πολλοί σύλλογοι ασθενών επιδιώκουν τη διατήρηση του θεσµού των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ, αφού υποστηρίζουν ότι διαφορετικά θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισµός για τα φάρµακα µε 100 εκατ. ευρώ.

Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Νεφροπαθών εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόµενο να µπει λουκέτο στα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, στο «Εθνος»: «Η διάθεση των ακριβών φαρµάκων από ιδιώτες θα έχει επιπτώσεις τόσο στα οικονοµικά της χώρας όσο και στους ασθενείς, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να πληρώσουν και συµµετοχή. Από την άλλη, υπάρχει ο φόβος ότι µπορεί οι ασθενείς να πρέπει να προπληρώνουν δίνοντας µια προκαταβολή για να παραγγελθεί ένα ακριβό σκεύασµα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ελλείψεων στην ελληνική αγορά λόγω του φαινοµένου των παράλληλων εξαγωγών».

Η Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε Αναπηρία ζητεί να ξεκαθαρίσει άµεσα η υπόθεση, επισηµαίνοντας: «Τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν, κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τη χορήγηση των αναγκαίων φαρµάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και χρόνια πάσχοντες, δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, εξοικονοµώντας πολλά εκατοµµύρια ευρώ». Στο παρελθόν, πάντως, ακριβά σκευάσµατα υπήρχαν και στα φαρµακεία της γειτονιάς, µε τους φαρµακοποιούς να λαµβάνουν ένα συγκεκριµένο ποσοστό κέρδους που είχε καθοριστεί από την τότε κυβέρνηση. Αν πάντως επανέλθουν τα φάρµακα υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρµακεία, αναµένεται να προηγηθεί διαπραγµάτευση µε την κυβέρνηση για νέο καθορισµό του ποσοστού κέρδους

φαρμακείαασφαλισμένοιΕΟΠΥΥ