Υγεία|25.04.2019 20:49

Σεξ και σωστή διατροφή αποµακρύνουν τον καρκίνο του προστάτη

Newsroom

Το σεξ προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη, υποστηρίζουν οι γιατροί και οι σχετικές έρευνες το επιβεβαιώνουν. Οι ειδικοί της Αµερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας συνιστούν στους άνδρες να κάνουν σεξ για να µειώσουν τις πιθανότητες εµφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ ακόµη µία έρευνα, η οποία δηµοσιεύθηκε το τελευταίο διάστηµα, στην επιθεώρηση JAMA, επιβεβαιώνει τα οφέλη της συχνής εκσπερµάτισης.

Σύµφωνα µε τους µελετητές, στην περίπτωση που ο άνδρας εκσπερµατώνει 21 φορές τον µήνα, ο κίνδυνος θεωρητικά µειώνεται σε ποσοστό 20% συγκριτικά µε εκείνους τους άνδρες που φτάνουν σε οργασµό επτά µε οκτώ φορές τον µήνα. Φυσικά σε καµία περίπτωση το σεξ από µόνο του δεν προστατεύει τον ανδρικό πληθυσµό από τον καρκίνο του προστάτη, γι’ αυτό και οι επιστήµονες συνιστούν σωστή διατροφή και άσκηση.

Ολες οι µελέτες δείχνουν ότι ακόµη και η ήπια άσκηση µπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την επιθετική µορφή του συγκεκριµένου καρκίνου, όπως επίσης και η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά και φρούτα και χαµηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα και επεξεργασµένα κρέατα και λίπη. Οπως εξηγούν οι επιστήµονες, πρόκειται για µια πολυπαραγοντική ασθένεια, από την οποία κινδυνεύουν κυρίως άνδρες µεγαλύτερης ηλικίας και µε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Σηµαντικό ρόλο στην παθολογία του καρκίνου διαδραµατίζουν πολλοί παράγοντες, όπως η µόλυνση του αέρα και του νερού, η έκθεση σε βιοµηχανικές χηµικές ουσίες, σε προϊόντα καπνού και σε ακτινοβολία, καθώς και η λήψη ορισµένων φαρµάκων.

Επιρρεπείς στην εµφάνισή του είναι οι παχύσαρκοι άνδρες και όσοι δεν διάγουν ενεργό τρόπο ζωής και ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήµονες µιλούν για σωστή διατροφή, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν συγκεκριµένα διατροφικά πρότυπα που έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την εµφάνιση καρκίνου και γι’ αυτό δίνουν κάποιες οδηγίες καλής διατροφής που έτσι κι αλλιώς ισχύουν για όλους. Πάντως, ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος, µελέτες ανέφεραν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση µεταξύ κρέατος (κόκκινου κρέατος και επεξεργασµένου) και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριµένα, η υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε σηµαντικά µε αυξηµένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη τουλάχιστον κατά 56%.

Αλλη µελέτη διαπίστωσε, επίσης, µείωση του κινδύνου στους ανθρώπους που κατανάλωναν πολλές ντοµάτες και λιπαρά ψάρια και µικρές ποσότητες επεξεργασµένου κρέατος. Σε κάθε περίπτωση, όµως, οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους άνδρες µε κληρονοµικότητα να πραγµατοποιούν το τεστ για τον προστάτη PSA από την ηλικία των 40 ετών

σεξκαρκίνος του προστάτη