Υγεία|09.05.2019 17:56

Ψυχιατρεία: Τέσσερις µήνες το ανώτατο όριο για ακούσια νοσηλεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τα πάνω κάτω στην ψυχιατρική περίθαλψη φέρνει σχέδιο νόµου του υπουργείου Υγείας για τις ακούσιες νοσηλείες, που αναρτήθηκε για διαβούλευση έως τις 22 Μαΐου. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, οι ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει να αντιµετωπίζονται έπειτα από εισαγγελική παραγγελία πρώτα σε δοµές και µονάδες υγείας της κοινότητας, πριν ορισθεί η υποχρεωτική νοσηλεία τους σε ψυχιατρική µονάδα.

Στη διαδικασία αυτή αναµένεται να εµπλέκονται Κέντρα Ψυχικής Υγείας, κινητές µονάδες κ.λπ., ενώ η µεταφορά τους για ακούσια νοσηλεία δεν θα γίνεται µε περιπολικά της Αστυνοµίας αλλά µε ειδικές µονάδες του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα ορίζονται ως ανώτατο όριο ακούσιας νοσηλείας οι 4 µήνες, σε σύγκριση µε τους 6 µήνες που ισχύουν σήµερα. Το σχέδιο νόµου, που περιέχει 21 άρθρα, αναφέρει σχετικά µε τον χρόνο της ακούσιας νοσηλείας: «Η διάρκεια της ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, είτε µε τη µορφή της θεραπείας στην κοινότητα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας είτε µε τη µορφή της ακούσιας νοσηλείας, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει αθροιστικά τους τέσσερις µήνες και παύει και πριν την πάροδο του διαστήµατος αυτού αν οι θεράποντες ιατροί αποφασίσουν ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους αυτή επιβλήθηκε».

Οπως εξηγεί ο Χάρης Χατζηβέης, ψυχίατρος-επιµελητής Α’ προϊστάµενος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Σάµου: «Μέχρι τώρα υπήρχε µόνο ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική Ψυχιατρείου ή γενικού Νοσοκοµείου. Τώρα επιβάλλεται να εξετάζεται πρώτα η δυνατότητα να υποχρεώνεται ο ασθενής να βλέπει ψυχίατρο και να λαµβάνει αγωγή χωρίς να νοσηλεύεται.

Υποδοµές

Οι κοινοτικές δοµές που θα το κάνουν αυτό (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα κατ’ οίκον εξέτασης και παρέµβασης στην κρίση (δηλαδή αυτοκίνητο, νοσηλευτές και ψυχιάτρους)». Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηβέης: «Η µεταφορά των ψυχικά ασθενών για ακούσια εξέταση ή νοσηλεία θα γίνεται µε ειδικές µονάδες του ΕΚΑΒ και όχι µε την Αστυνοµία, η οποία θα επικουρεί µόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Στο σχέδιο νόµου περιγράφεται χαρακτηριστικά: «Η ακούσια νοσηλεία επιβάλλεται µόνο µε δικαστική απόφαση και αποτελεί το έσχατο µέσο για την παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης, αφού προηγουµένως αποκλεισθεί η δυνατότητα θεραπείας στην κοινότητα. Η συνδροµή προϋποθέσεων της προηγούµενης παραγράφου τεκµηριώνεται µε δύο αιτιολογηµένες ψυχιατρικές γνωµατεύσεις». Πολλοί ειδικοί επιστήµονες πάντως εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους για το πώς θα εφαρµοσθεί στην πράξη η αλλαγή αυτή, δεδοµένων των ελλείψεων προσωπικού και υποδοµών που υπάρχουν σήµερα στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ΕΚΑΒψυχοπαθείςαστυνομίαψυχιατρείο