Υγεία|13.05.2019 18:32

Έρχεται νέα ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στον «αέρα» είναι χιλιάδες καρκινοπαθείς στη χώρα μας, αφού πέντε μεγάλοι Ιατρικοί Όμιλοι στέλνουν τελεσίγραφο στον ΕΟΠΥΥ ότι θα πάψουν να παρέχουν το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην εξέταση PET- CT εάν δεν σταματήσουν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, με επιστολή τους στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οι πέντε μεγαλύτεροι Όμιλοι Υγείας της χώρας, ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση (clawback) που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά από τις 16 Μαΐου και μετά οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να προμηθεύουν το ραδιοφάρμακο στις κλινικές, προκειμένου να κάνουν την εξέταση.

Να σημειωθεί ότι οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους, τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάραυτα, ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί έμμεση φορολογία στο ραδιοφάρμακο που αγγίζει ακόμη και το 45-50%. Αξιοσημείωτο είναι πως εκτιμάται ότι το 2019 η συνολική δαπάνη για το ραδιοφάρμακο της εξέτασης PET-CT θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου τα 5 εκατ. ευρώ, έστω κι αν έχουν πληρώσει με δικά τους χρήματα το φάρμακο και χωρίς να έχουν κανένα ποσοστό κέρδους. 

Πάντως, στην περίπτωση που οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα προχωρήσουν στην προειδοποίησή τους, τότε ξεκινά νέος Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση, να περιμένουν και πάλι σε ουρές για να πάρουν το ραδιοφάρμακο και στη συνέχεια να πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές για την εξέταση PET- CT.

Πρόκειται για μία άκρως σημαντική εξέταση, καθώς μπορεί με ακρίβεια να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αλλά και να προσδιορίσει σε ποιο στάδιο μπορεί να βρίσκεται μία νεοπλασματική νόσος. Πραγματοποιείται και σε κάποια δημόσια νοσοκομεία τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. 

Με βάση τους υπολογισμούς περίπου 11.500 ασθενείς ετησίως κάνουν την εξέταση PET- CT στον ιδιωτικό τομέα και άλλοι 10.000 ασθενείς στον δημόσιο τομέα.

Ο ΕΟΠΥΥ απαγόρευσε τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τον πόνο στους Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε άλλη μία …έμπνευση: απαγόρευσε με απόφασή του τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τον πόνο (ναρκωτικά) στους  Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους που κατ’ εξοχήν έρχονται σε επαφή με τους πάσχοντες.  

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε σχετικά με έγγραφό του όλους τους γιατρούς. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργος Πισσάκας με αφορμή την απαγόρευση της συνταγογράφησης, έκανε μια ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση, ζητώντας από τον ΕΟΠΥΥ να λυπηθεί και να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους καρκινοπαθείς. 

«Στόχος του ΕΟΠΥΥ οφείλει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό των καρκινοπαθών ασφαλισμένων του  που αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα του νεοπλασματικού πόνου. Οφείλουν λοιπόν να ξέρουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών, ότι ένα από τα πιο δυνατά όπλα στον αγώνα αυτό είναι η ακτινοθεραπεία και υπεύθυνος γιατρός είναι ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος» αναφέρει ο κ.Πισσάκας. Εξηγεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ειδικότητας της ιατρικής οφείλει να βρει την καλύτερη λύση και τον καλύτερο συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χορήγησης  αναλγητικών και  ναρκωτικών για τον έλεγχο του πόνου. 

«Ο ΕΟΠΥΥ όμως φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη στο σοβαρότατο αυτό θέμα και αποφάσισε να απαγορεύσει με πρόσφατη απόφασή του την συνταγογράφηση ναρκωτικών στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους!!. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω αυτή του την ενέργεια γιατί και ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός θα ήταν πολύ βαρύς. Μια κραυγή μόνο…επιτέλους λυπηθείτε αυτόν τον κόσμο που ζει μια τέτοια συνθήκη και μην τον ταλαιπωρείτε άλλο».

καρκινοπαθείςΕΟΠΥΥ