Υγεία|23.05.2019 11:51

Εργαστηριακοί γιατροί σε Πολάκη - ΕΟΠΥΥ: Δεν εκβιαζόμαστε

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ξεκίνησε την Πέμπτη (23/5) η τριήμερη κινητοποίηση των εργαστηριακών - κλινικοεργαστηριακών ιατρών οπότε και μέχρι το Σάββατο 25 Μαΐου οι ασθενείς και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία διαγνωστική εξέταση αφού όλα τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα έχουν βάλει λουκέτο. 

Αιτία οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ (revate-claw back) που στερούν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων των γιατρών και των εργαστήριων. 

Ήδη από το πρωί της πρώτης ημέρας της κινητοποίησης πολλοί ασθενείς που δεν είχαν ενημερωθεί για το τριήμερο λουκέτο, έσπευδαν για να κάνουν τις εξετάσεις τους σε πολλά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα της χώρας, αλλά έβρισκαν τους υπαλλήλους να τους ενημερώνουν για τους λόγους της απεργίας, είτε ακόμη και τις πόρτες κλειστές.

Πάντως η συμμετοχή στην κινητοποίηση αγγίζει και το 95% σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), ενώ το εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των ιατρών του διαγνωστικού τομέα.

Μάλιστα το εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απαντά και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη που επιτέθηκε στον κλάδο για την απεργία αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο που προειδοποίησε τους γιατρούς ακόμη και με καταγγελία της σύμβασης με τον Οργανισμό εξαιτίας της απεργία. 

Όπως αναφέρει εμφατικά το εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: «Διαμηνύουμε ότι οι γιατροί ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται από κυβερνητικά στελέχη και διορισμένους εντολοδόχους της κυβέρνησης. Ο αγώνας των γιατρών θα συνεχισθεί με κάθε κυβέρνηση- είτε το επιθυμούν κάποιοι είτε όχι- μέχρι να δικαιωθεί ο κλάδος».

ΕΟΠΥΥγιατροίΠαύλος Πολάκης