Έρχονται προσλήψεις στις ΤΟΜΥ και επικουρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας – Τι ανακοινώθηκε
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΠροσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, αλλά και στα κέντρα υγείας φαίνεται πως θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου υγείας λίγο πριν τις κάλπες.
Αν και τόσο οι ΤΟΜΥ όσο και τα Κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρή υποστελέχωση εδώ και χρόνια, το υπουργείο Υγείας θυμήθηκε λίγο πριν τις εκλογές να βάλει στο «παιχνίδι» των προσλήψεων και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, που θεσμοθετήθηκαν το 2017 για να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να συμβάλλουν στην πρόληψη και την παρακολούθηση των ασθενών, παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές εδώ και χρόνια με το προσωπικό να μην έχει βρει ακόμη τα πατήματά του. Άλλωστε η ΝΔ από το 2019 σκόπευε να βάλει λουκέτο στις ΤΟΜΥ, όμως επειδή οι Μονάδες είναι χρηματοδοτούμενες από Ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν της επετράπη.
Έτσι πριν τις εθνικές εκλογές το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει ότι για τις ΤΟΜΥ θα γίνει νέα προκήρυξη προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των δομών αυτών.
Όπως έγινε γνωστό, σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και για τα Κέντρα Υγείας σύντομα θα ανοίξει επιπλέον άλλη μία πλατφόρμα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν πολλά Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες αναμονές για ιατρικά ραντεβού και εργαστηριακές εξετάσεις.
Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αλλάξει και τους Οργανισμούς εργασίας στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Ήδη υπάρχει ένα πρώτο σχέδιο το οποίο όμως όπως φαίνεται θα χρειαστεί περαιτέρω επεξεργασία και διορθώσεις, ενώ θα πρέπει να έχει και την συγκατάθεση των εργαζομένων ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.
Με βάση τα όσα είπε η ηγεσία του υπουργείου υγείας στους εργαζόμενους της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ήδη το προσχέδιο έχει αποσταλεί στις 7 ΥΠΕ και περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές και την αναμόρφωση των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα το σχέδιο περιλαμβάνει και διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στους νέους οργανισμούς ώστε να υπάρχει καλύτερη λειτουργία των Περιφερειών.
- Το καλοκαίρι που τραυμάτισε ολόκληρη την Ελλάδα και έφερε ισόβια βαρυχειμωνιά σε δεκάδες οικογένειες
- Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Συνελήφθη 28χρονος Αιγύπτιος - Τα αποτυπώματα και τα βίντεο που τον έβαλαν στο «μικροσκόπιο»
- «Πύρινος κλοιός» σε όλη τη χώρα: Στους 43,5°C ο υδράργυρος και 50 μέτωπα φωτιάς - Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού
- Εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της Γιου Τινγκ: Εντοπίστηκε το κινητό της στο κέντρο της Αθήνας