Υγεία|26.08.2026 17:40

Από προβλήτα στις ΗΠΑ μέχρι καταστήματα στην Ερμού: Ξεκινά η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Την ακίνητη περιουσία του που εκτιμάται σε χιλιάδες κτίρια, οικόπεδα αλλά ακόμη και καταστήματα θα επιχειρήσει να καταγράψει το υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με αμοιβή 10 εκατ. ευρώ έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι απολύτως σαφές τι ακριβώς διαθέτει.

Πρόκειται για κτίρια που προέρχονται κυρίως από κληροδοτήματα και με βάση τον υπουργό Υγείας παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλιστα θέλοντας να δείξει πως δεν γνωρίζει επακριβώς το ελληνικό δημόσιο πόσα είναι τα κτίρια του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι με βάση κάποιους υπολογισμούς των υπηρεσιών αυτά ανέρχονται σε 4.000, ενώ κάποιες άλλες υπηρεσίες τα εκτιμούν σε 5.000.

Η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να το παραδώσει μέσα σε διάστημα 24 μηνών με μία δυνατότητα παράτασης άλλων 12 μηνών. Θα πρέπει να δημιουργήσει μία ψηφιακή πλατφόρμα, ένα ενιαίο ψηφιακό μητρώο ακινήτων, το οποίο θα ανήκει στο υπουργείο Υγείας και στο οποίο θα ενταχθούν αναλυτικά όλα τα ακίνητα που του ανήκουν.

Το ενιαίο μητρώο ακινήτων θα αναρτηθεί στο gov-cloud, ώστε να είναι προσβάσιμο από το ελληνικό δημόσιο. Η ίδια ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα ακίνητα του υπουργείου Υγείας, θα κληθεί και να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους του υπουργείου προκειμένου να μπορούν να χειρίζονται την πλατφόρμα. Μέσα στο έργο της είναι επίσης εκτός από την καταγραφή των ακινήτων, η εκτίμησή τους, η φωτογράφισή τους αλλά και ο τεχνικός και νομικός έλεγχος με δεδομένο ότι σε πάρα πολλά κληροδοτήματα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι μπερδεμένο.

Μόλις ολοκληρωθεί η ακριβής αποτύπωση όλων των ακινήτων σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, θα ξεκινήσει η αξιοποίηση τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα παραδώσει στον διάδοχο του υπουργό μια αναλυτική εικόνα για την περιουσία του υπουργείου Υγείας, ώστε τα κτίρια είτε να ενοικιαστούν, είτε να διατεθούν για υπηρεσίες του ΕΣΥ, είτε ακόμη και για χώρους φιλοξενίας του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων στα νησιά.

Χαρακτηριστικό είναι όπως δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης, ότι το υπουργείο Υγείας διαθέτει ακόμη και προβλήτα στις ΗΠΑ, αλλά και καταστήματα στην οδό Ερμού καθώς και πολυκατοικία δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο Υγείαςακίνητη περιουσίαειδήσεις τώρα