Υγεία|14.11.2018 09:39

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: «Πόλεμος» γιατρών με θύματα τους ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αιτία η νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας που προβλέπει όλες τις αλλαγές στις ειδικότητες, η οποία όµως αποκλείει από τη θεραπεία του διαβήτη τους παθολόγους και τους παιδιάτρους που δεν έχουν λάβει σχετική εξειδίκευση. Να σηµειωθεί ότι µε το νέο σύστηµα η εξειδίκευση για τον διαβήτη ξεκινά τώρα να δίνεται στα νοσοκοµεία.

Αυτό σηµαίνει ότι κανένας παθολόγος ή παιδίατρος δεν διαθέτει την ανάλογη εκπαίδευση από το ελληνικό ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, όµως, η νέα υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωµα στους ενδοκρινολόγους να θεραπεύουν τους διαβητικούς, αλλάζοντας µάλιστα την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας σε Ενδοκρινολογία - ∆ιαβήτης - Μεταβολισµός.

Ηδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις στον ιατρικό κόσµο, ενώ άµεσα προβλέπεται να ξεσπάσει και «πόλεµος» µεταξύ ενδοκρινολόγων, παθολόγων και παιδιάτρων για τη θεραπεία του διαβήτη, µε θύµατα τους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι θα αναζητούν γιατρό για τη θεραπεία τους.

Καταγγελίες

Η ιατρική συνδικαλιστική οργάνωση Ενωτικό Κίνηµα για την Ανατροπή µιλά για αποκλεισµό των παθολόγων και των παιδιάτρων από τον διαβήτη, δεδοµένου ότι µέχρι σήµερα κανείς δεν έχει λάβει την ειδίκευση, αφού το νέο σύστηµα ξεκινά τώρα να εφαρµόζεται. Οπως καταγγέλλει, η υπουργική απόφαση θα δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα στην περίθαλψη, καθώς µόνον οι ενδοκρινολόγοι θα µπορούν να εξετάζουν διαβητικούς µετά και τη µετονοµασία της ειδικότητάς τους.

«Η θεσµοθέτηση εξειδίκευσης στη ∆ιαβητολογία µόνο για παθολόγους και παιδιάτρους είναι ένα απαράδεκτο ‘‘ψαλίδισµα’’ των επιστηµονικών δικαιωµάτων, ενώ πρόκειται για θέσπιση φραγµών σύµφωνα µε τους οποίους θα χρειάζεται για το οτιδήποτε εξειδίκευση µετά την κύρια ειδικότητα». Γι’ αυτό και ο κλάδος ετοιµάζεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Αγνωστο παραµένει εάν θα συνεχίσουν οι ασθενείς να παρακολουθούνται από τους γιατρούς που έχουν σήµερα ή εάν πρέπει να αναζητήσουν ενδοκρινολόγο

Από την άλλη, οι ενδοκρινολόγοι µέσω της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας θέτουν τα δικά τους όρια αφού τονίζουν: «Θέτουµε επιπλέον υπόψη σας το ζήτηµα της µη νόµιµης χρήσης του τίτλου ‘‘διαβητολόγος’’ από ιατρούς µη δικαιούµενους στη χρήση αυτή. Υπενθυµίζεται ότι κατά τον παρόντα χρόνο δεν υπάρχει ιατρός που να διαθέτει νοµίµωςειδικότητα ή εξειδίκευση µε τον τίτλο ή τον όρο ‘‘διαβητολόγος’’, πλην βεβαίως των ειδικευµένων ενδοκρινολόγων, µετά τη µετονοµασία του τίτλου της ειδικότητάς τους σε ‘‘Ενδοκρινολογία - ∆ιαβήτης - Μεταβολισµός’’».

Η νέα υπουργική απόφαση αφήνει εκτός όσους παθολόγους και παιδιάτρους δεν έχουν λάβει σχετική εξειδίκευση

Αγνωστο παραµένει το εάν θα συνεχίσουν οι πάσχοντες από διαβήτη να παρακολουθούνται από τους ίδιους γιατρούς που έχουν έως σήµερα ή εάν πρέπει να αναζητήσουν ενδοκρινολόγο. ∆εν είναι τυχαίο ότι δίνεται µάχη για την περίθαλψη των διαβητικών, αφού κάθε χρόνο ο αριθµός των ασθενών αυξάνεται ανησυχητικά. Μάλιστα η Πανελλήνια Οµοσπονδία Σωµατείων - Συλλόγων Ατόµων µε Σακχαρώδη ∆ιαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν µέτρα από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς για την πρόληψη της νόσου και τη µείωση αυτού του επιπολασµού, τότε η νόσος θα παρουσιάσει ακόµη πιο ανοδικές τάσεις.

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία ∆ιαβήτη, 425 εκατοµµύρια άνθρωποι παγκοσµίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το 1/3 από αυτούς είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθµός αυτός, αν δεν ληφθούν µέτρα, αναµένεται να έχει µια αύξηση της τάξης του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατοµµύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν µειωµένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εµφάνιση της ασθένειας. Παγκοσµίως υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη και στις επιπλοκές του.

Σακχαρώδης Διαβήτης