Υγεία|20.06.2019 19:32

Ειδική Αγωγή: Στον αέρα ακόμη γονείς και παιδιά

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στον αέρα είναι χιλιάδες γονείς τα παιδιά των οποίων χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κλπ, καθώς το τοπίο με τις αποζημιώσεις των θεραπειών δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται πως βαίνει προς το χειρότερο καθώς οι όποιες διαδικασίες μπλοκάρουν λόγω των εκλογών.

Απλήρωτοι οι γονείς

Οι γονείς των παιδιών που χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής, επισημαίνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι από θεραπείες που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ σημειώνουν ότι η συνολική δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ έχει περικοπεί αυθαίρετα και οριζόντια κατά 40% από το υπουργείο Υγείας, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί μελέτη που να αποδεικνύει τι ανάγκες υπάρχουν στον παιδικό πληθυσμό.

Οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής από την άλλη, αρνούνται να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να πληρώνονται με κουπόνια, αφού όπως λένε δεν γνωρίζουν πότε θα αποπληρώνονται, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν και υποχρεωτικές εκπτώσεις στον Οργανισμό παρότι θα έχουν παράσχει υπηρεσίες (clawback-rebate).

Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τη σειρά της απαντώντας στα όσα υποστηρίζουν οι γονείς των παιδιών και οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής, διαβεβαιώνει ότι αποζημιώνει, και θα συνεχίσει να αποζημιώνει, τους γονείς που τα παιδιά τους χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής.

Μάλιστα παραθέτει και στοιχεία:

Από 26/2/2019 έως και 18/6/2019 έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 38.754 ηλεκτρονικά αιτήματα ειδικής αγωγής στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Έχουν εγκριθεί 35.450 αιτήματα, έχουν απορριφθεί 764 αιτήματα, είναι σε εκκρεμότητα 1099 αιτήματα και έχουν επιστραφεί για συμπλήρωση στοιχείων 1441 αιτήματα.

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι, έχει γίνει αρχικός έλεγχος σε όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι και 10/6/2019, ενώ παράλληλα με την ολοκλήρωση των ημερήσιων αιτημάτων γίνεται έλεγχος των σοβαρών καταστάσεων (π.χ. νοητική υστέρηση, αυτισμός, τετραπληγία), κατά προτεραιότητα. Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 4040 χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν από 1/2/2019 έως και 25/2/2019.

Αποζημιώσεις

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις οι ΠΕ.ΔΙ. εκκαθαρίζουν τα αιτήματα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Ν.4606 «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» (άρθρο 13, Δαπάνες ασφαλισμένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με τον οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Οργανισμό να αποπληρώνει απευθείας τους δικαιούχους για τα ατομικά αιτήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει να εκκαθαρίζονται όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού από την 1η Νοεμβρίου 2018 οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου Ε.Κ.Π.Υ. (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) και ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτουν αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

ειδική αγωγήΕΟΠΥΥθεραπείες ειδικής αγωγής