Υγεία|29.06.2019 16:15

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη έχουν αποτέλεσμα; Ιδού η απάντηση!

Newsroom

Η δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη υπόσχεται να βάλει τέλος στην επιθυμία σου για γλυκά, γεγονός που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Είναι όμως αποτελεσματική;

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κόψουν «μαχαίρι» τα γλυκά τόσο εύκολα, κάνουν λάθος. Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη δεν σου επιτρέπουν να καταναλώσεις τίποτα γλυκό. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να φας φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και επεξεργασμένα δημητριακά, ώστε να καθαρίσει ο οργανισμός σου από τη ζάχαρη.

Τέτοιες όμως δραστικές αλλαγές δεν είναι εύκολο να κρατήσουν για πάντα. Και αλλαγές που δεν ήρθαν για να μείνουν σημαίνουν ότι πολύ σύντομα όχι μόνο θα επιστρέψεις στις παλιές συνήθειές σου, αλλά πιθανόν αυτές να συνοδεύονται και με νέα προβλήματα υγείας.

Στο «Έθνος της Κυριακής» που κυκλοφορεί στις 30/6 θα βρεις το best seller της Άννας-Μαρίας Παπίρη με τον τίτλο «Η δίαιτα...αλλιώς!», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και συμβουλές για το πώς θα καταφέρεις αποτελεσματικά να κόψεις τη ζάχαρη. Μέχρι να το αποκτήσεις, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω ερωτήματα και τις απαντήσεις τους, ώστε να κάνεις την αρχή. 

Μπορεί τα τεχνητά γλυκαντικά να σε απαλλάξουν από την κανονική ζάχαρη;

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία σου για ζάχαρη. Γι’ αυτό φρόντισε να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην αντίδραση του οργανισμού σου. Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να βρεις άλλον τρόπο για να βγάλεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου.

Πόση ζάχαρη είναι αρκετή;

Σύμφωνα με το British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (π.χ. μέλι, γλυκά, μαρμελάδες, αναψυκτικά) μκαι η ζάχαρη που οι ίδιοι βάζουμε στα φαγητά δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%.

Βρες πού κρύβεται η ζάχαρη

Η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται σε τροφές που δεν το περιμένεις. Για παράδειγμα, η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και οι έτοιμες σάλτσες που βάζεις στα μακαρόνια μπορεί να μην ανήκουν στην κατηγορία των γλυκών, όμως κρύβουν υψηλές ποσότητες σακχάρων. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με τα ντρέσινγκ χαμηλών λιπαρών για σαλάτες, το ψωμί, τα φασόλια σε κονσέρβα και τους αρωματικούς καφέδες.

*Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές θα βρεις στο βιβλίο «Η δίαιτα... αλλιώς!», που κυκλοφορεί με το «Έθνος της Κυριακής» (στην έκδοση των 4,25 ευρώ).

αποτοξίνωσηδίαιταζάχαρη