Υγεία|19.10.2018 00:05

Αλήθειες και μύθοι για τις ντόπες του έρωτα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες λαμβάνουν χωρίς συνταγή γιατρού φάρμακα, τα οποία θεωρούν ότι θα τους μεταμορφώσουν σε... Σούπερμαν στο κρεβάτι, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες στην υγεία τους.

Πιο... ροζ και σίγουρα πιο ερωτική φαίνεται ότι έκαναν τη ζωή των Ελλήνων τα χάπια του έρωτα που μπήκαν στη ζωή μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μπορεί η πρόσβαση στα γαλάζια, πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα χάπια του σεξ να είναι πια εύκολη είτε μέσω της νόμιμης οδού των φαρμακείων είτε και μέσα από το Διαδίκτυο, ωστόσο η χρήση τους κρύβει και παγίδες.

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών σε 5.000 άνδρες, οι οποίοι είχαν λάβει κάποιο από τα υπάρχοντα φάρμακα του έρωτα έδειξε ότι πολλοί Έλληνες λαμβάνουν τα σκευάσματα ακόμη και λανθασμένα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, δόκτορα Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο, οι Έλληνες προμηθεύονται τα χάπια του έρωτα είτε από γιατρούς είτε από φαρμακοποιούς είτε ακόμη και από φίλους ή από το Ίντερνετ. Άλλωστε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένας στους πέντε άνδρες στη χώρα μας υποφέρει από ανικανότητα, δηλαδή σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες.

Και επειδή ακόμη υπάρχει ταμπού στη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να τα πάρουν χωρίς συνταγή γιατρού, διακριτικά και γρήγορα. Άλλωστε δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, αφού θεωρούνται φάρμακα lifestyle και είναι ενταγμένα στην «αρνητική λίστα» με τα μη αποζημιούμενα σκευάσματα.

«Τα χάπια αυτά σήμερα μπορεί κανείς να τα πάρει και χωρίς συνταγή γιατρού, όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας. Οι περισσότεροι πλέον τα παίρνουν από το Ίντερνετ γιατί είναι πιο φτηνά αλλά και πιο διακριτικά, καθώς η συναλλαγή είναι απρόσωπη. Τα χάπια όμως είναι φάρμακα, τα οποία σημαίνει ότι έχουν ενέργειες και παρενέργειες. Η ασφάλειά τους κρύβεται σε λεπτομέρειες όπως και ο διάβολος, και στα ψιλά

γράμματα των οδηγιών, που μόνο οι γιατροί συνήθως ξέρουν να διαβάζουν, γι’ αυτό είναι καλό να συμβουλεύονται τους ειδικούς» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Όμως, φαίνεται ότι και αυτά τα μαγικά χάπια του έρωτα κάποιες φορές δεν κάνουν τη... δουλειά τους, αφού αποδεικνύονται αναποτελεσματικά σε ορισμένους άνδρες.

Δεν δρα το ίδιο

«Η αποτυχία δράσης τους ανέρχεται συνολικά στο 30%, ήτοι τρεις στους δέκα άνδρες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Δεν δρα όλες τις φορές το ίδιο. Δηλαδή, κάποιες φορές το φάρμακο, το οποίο λειτούργησε σε προηγούμενη χρήση και μετέτρεψε τον άνδρα σε... Σούπερμαν στο κρεβάτι, μπορεί να έχει μηδενική δράση κάποια επόμενη φορά» επισημαίνει ο χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα χάπια του σεξ είναι φάρμακα και όχι αφροδισιακά, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνονται από όσους έχουν κάποια μορφή ανικανότητας και όχι από όσους θέλουν απλά να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Απαγορευτικά θεωρούνται για τους νέους κάτω των 18 ετών, για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, για όσους παίρνουν πολλά φάρμακα διότι κάποια από αυτά μπορεί να αντενδείκνυνται για κοινή λήψη, ενώ δεν θα πρέπει να λαμβάνονται και από όσους παίρνουν νιτρώδη για στεφανιαία νόσο, όπου υπάρχει πλήρης και απαγορευτική αντένδειξη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τα ροζ χάπια είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες, οι οποίες βέβαια είναι ακίνδυνες πλην όμως ενοχλητικές. Μεταξύ αυτών πολύ έντονη στύση μεγάλης διάρκειας, πονοκέφαλο, ζάλη ή θολούρα, γαλάζια όραση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, τάση για εμετό ή κλειστή μύτη όπως στα κρυολογήματα του χειμώνα. Στις περιπτώσεις, όμως, που οι παρενέργειες είναι πιο βαριές και προκαλούν ανησυχία, θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε γιατρό.

Έλληνεςυγείαφάρμακασυνταγή γιατρού