Υγεία|27.08.2019 19:26

Αποκάλυψη: Προσωπικά δεδομένα ασθενών σε δημόσια θέα στα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στο έλεος κάθε περαστικού είναι τα απόρρητα ιατρικά δεδομένα των ασθενών στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας της χώρας, καθώς έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων -GDPR (Μάιος 2018), δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.  Άλλωστε, ο σχετικός νόμος που θα έπρεπε να έχει προωθηθεί από πέρυσι πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού, μόλις τώρα ψηφίζεται και ξεκινά η ενσωμάτωσή του στη δημόσια διοίκηση. 

Απόρρητα έγγραφα, ιατρικές διαγνώσεις, θεραπείες αλλά και κάθε είδους άλλη πληροφορία που σχετίζεται με τους ασθενείς που πηγαίνουν στις δημόσιες μονάδες υγείας, είναι έκθετη στα μάτια κάθε εργαζόμενου, αλλά και …περαστικού στο ΕΣΥ, αφού οι φάκελοι φυλάσσονται σε χώρους όπου έχει πρόσβαση ο καθένας. 

Αντίθετα, με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό τα απόρρητα αυτά στοιχεία για να διακινηθούν ακόμη και από το ένα τμήμα στο άλλο θα πρέπει να δίνεται η συγκατάθεση του ασθενούς. Το ethnos.gr βρέθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, το Γ. Γεννηματάς, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες ασθενείς κάθε μέρα. Όμως, αρκεί κανείς να περάσει από τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου και να μπει σε έναν απλό χώρο προσβάσιμο σε όλους, για να εντοπίσει όποια καρτέλα ασθενούς επιθυμεί. 

Στον συγκεκριμένο χώρο που βρέθηκε το ethnos.gr, είναι σε δημόσια θέα και προσβάσιμες στον καθένα 180.000 καρτέλες ασθενών που έχουν επισκεφθεί τα Εξωτερικά Ιατρεία. Όποιος επιθυμεί μπορεί με άνεση να μπει και να αφαιρέσει όποιο φάκελο επιθυμεί, αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχει καμία απολύτως φρούρηση, ενώ εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα πηγαινοέρχονται. Με βάση τον κανονισμό, όλες οι απόρρητες πληροφορίες θα έπρεπε να είναι ψηφιοποιημένες και κωδικοποιημένες, ώστε να δίνεται η πρόσβαση μόνο με συγκεκριμένο αριθμό που θα διαθέτει ο ασθενής. 

Έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι υπήρχε εισήγηση προς το ΔΣ για ψηφιοποίηση του αρχείου της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων από τον πρώην τμηματάρχη. Ωστόσο, διαγωνισμός έγινε, όπως και σύμβαση, η οποία όμως ακυρώθηκε πριν από περίπου 10 μήνες.

δημόσια νοσοκομείανοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»GDPR