Υγεία|28.08.2019 11:37

ΤΟΜΥ: Τέλος Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον εργαζομένων και Μονάδων Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε περίπου έναν μήνα θα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) τι μέλλει γενέσθαι για το εργασιακό τους αύριο, καθώς τότε αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο το σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας μελετά όλα τα σενάρια τόσο για το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κ.λ.π.) όσο και για τις ίδιες τις Μονάδες. 

Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ περί κατάργησης πάντως των ΤΟΜΥ (είχε διατυπωθεί από τον τότε τομεάρχη Υγείας Β.Οικονόμου), δεν φαίνεται να είναι στο «τραπέζι». Άλλωστε οι ΤΟΜΥ χρηματοδοτούνται μέχρι το 2021 από ΕΣΠΑ και οι αρμόδιοι της χώρας μας θα πρέπει να δείξουν το έργο που παρήχθη. 

Τα σενάρια και τα αγκάθια

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ένα από τα σενάρια της νέας κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ πλήρως, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κτιρίων. Η ενσωμάτωση αναμένεται να γίνει μέσα στα Κέντρα Υγείας. 

Βέβαια αγκάθι παραμένει το προσωπικό, καθώς όσοι έχουν προσληφθεί είναι με συμβάσεις δύο ετών και με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια. Στη διαδικασία των προσλήψεων δεν αξιοποιήθηκε το ΑΣΕΠ ή άλλος μηχανισμός, παρά μόνο μία προκήρυξη. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την μεταφορά του προσωπικού των ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ. 

Γι αυτό και εξετάζεται να μοριοδοτηθούν οι εργαζόμενοι ώστε όταν καταθέσουν αιτήσεις για πρόσληψη στο ΕΣΥ να έχουν περισσότερες δυνατότητες να ενταχθούν στο δημόσιο, λένε πηγές του ethnos.gr.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Αρχικά προβλεπόταν η δημιουργία 239 ΤΟΜΥ και η πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί, ενώ οι ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα είναι περίπου 100. 

ΤΟΜΥ