Υγεία|19.10.2018 00:02

Μια δεύτερη ευκαιρία στις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αίτηση για να προσληφθούν σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα έχουν εκ νέου οι γιατροί έπειτα από την άρνησή τους την τελευταία φορά, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό στις αρχές Δεκεμβρίου.

Έγκυρες πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και θα έχει διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο, για τον οποίο το ενδιαφέρον των γιατρών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να καλυφθούν σχεδόν οι μισές θέσεις από το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.

Πάντως, ο δεύτερος διαγωνισμός πρόκειται να είναι απλοποιημένος, κυρίως εξαιτίας των αμέτρητων σφαλμάτων που έκαναν οι γιατροί την τελευταία φορά στην υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Για τις νέες αιτήσεις θα υπάρχουν λιγότερες απαιτήσεις σε έγγραφα και πιστοποιητικά, ώστε να μην υπάρχουν δυσκολίες για τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, η ομάδα του επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, μελετά εκ νέου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δεδομένα που προέκυψαν από την τελευταία προκήρυξη σε κενές θέσεις αλλά και στις ανάγκες των περιοχών, ώστε οι θέσεις που θα δοθούν προς κάλυψη να εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. 

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί αυτή τη φορά να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς της χώρας, ειδικά από όσους τελείωσαν τώρα την ειδικότητα. Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά είχαν καταθέσει σε όλη τη χώρα αιτήσεις μόλις 206 γενικοί γιατροί, 219 παιδίατροι και 158 παθολόγοι.

Συνολικά οι προσλήψεις που θα γίνουν στις ΤΟΜΥ θα είναι 2.868 ατόμων (ιατρικού και άλλου προσωπικού) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες».

Το «αγκάθι» 

Ο προβληματισμός των γιατρών, που οδήγησε τελικά στην άρνηση συμμετοχής τους, οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι οι συμβάσεις που θα γίνουν θα είναι αρχικά για δύο χρόνια, με την προοπτική να ανανεωθούν για άλλα δύο, αλλά και οι αμοιβές. Οι γιατροί είχαν αμφισβητήσει τις δηλώσεις του υπουργείου Υγείας ότι ο μισθός του γιατρού στις ΤΟΜΥ θα ήταν ίδιος με αυτόν του επιμελητή Α’, δηλαδή περίπου 1.600 ευρώ καθαρά. Πάντως, προσώρας το σχέδιο για τη λειτουργία των πρώτων ΤΟΜΥ μετατίθεται μάλλον για το νέο έτος, καθώς οι δυσκολίες που καταγράφηκαν στον διαγωνισμό αλλά και στη θεσμοθέτηση των νέων ιατρείων γειτονιάς φέρνουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των πρώτων βασικών μονάδων. Αρχικά οι πρώτες ΤΟΜΥ επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον περασμένο Οκτώβριο, με βάση τις τοποθετήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το διοικητικό ή το βοηθητικό προσωπικό που θα τις στελεχώσει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναζητούνται ακόμη και τα κτίρια όπου θα στεγαστούν. 

προσλήψειςγιατροίΤΟΜΥυπουργείο Υγείας