Υγεία|24.10.2018 00:01

«Τσουνάμι» αλλαγών στην Υγεία φέρνει νέο νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δημοσιοποιείται εντός των ημερών το νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που εκτός των άλλων αλλάζει την εκπαίδευση των γιατρών, τα ιατρικά συνέδρια, τον αριθμό των θέσεων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες!

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Τι αλλάζει στην εκπαίδευση των νέων γιατρών

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές αλλαγές στις ειδικότητες, οι οποίες βέβαια έχουν ήδη δρομολογηθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Θα περιγράφει ωστόσο - όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr- όλες τις λεπτομέρειες που επέρχονται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, αφού εκτός της αύξησης του χρόνου της ειδίκευσης για ορισμένους τομείς, οι αλλαγές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των γιατρών σε διαφορετικά νοσοκομεία από αυτά που αρχικά έχουν διορισθεί, κοινή βαθμολόγηση που θα στηρίζεται και σε κοινά προγράμματα μάθησης, αλλά και όλες τις νέες ειδικότητες.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θα προωθεί αλλαγές και στις εξετάσεις για ειδικότητα αφού πλέον οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μόνο δύο φορές το χρόνο και μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σήμερα οι νέοι γιατροί δίνουν εξετάσεις σε επτά διαφορετικές πόλεις και με διαφορετική θεματολογία.

Ριζικές αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια

Όμως οι αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων γιατρών σχετίζονται και με τις επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες περιορίζονται άρδην και μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες.

Μέσω των Ιατρικών Εταιρειών οι νέοι γιατροί θα μπορούν να ακολουθούν μαθήματα δια βίου μάθησης, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και φυσικά να παραβρίσκονται σε ιατρικά συνέδρια.

Βέβαια τα ιατρικά συνέδρια θα κουρευτούν σημαντικά, καθώς περιορίζεται και ο αριθμός των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να διοργανώσουν ένα συνέδριο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ελέγχει πλήρως τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδρίων, αφού την τελική έγκριση θα τη δίνει ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου Υγείας (ΚΕΣΥ). Έλεγχος όμως θα ασκείται ακόμη και στη χρηματοδότηση, αφού αρμόδια επιτροπή θα δίνει το πράσινο φως για το πως θα χρηματοδοτείται ένα συνέδριο από τις φαρμακευτικές εταιρείες, δια ενός ειδικού λογαριασμού που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας.

Στόχος κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να σταματήσει η συναλλαγή μεταξύ γιατρών και εταιρειών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

νοσοκομείανομοσχέδιουπουργείο Υγείας