Υγεία|28.04.2021 14:49

Τι πρέπει να ξέρετε για την παιδική μυωπία

Άκης Φωτόπουλος

Μέχρι να πάει στο Δημοτικό η Άννα δεν έδειχνε να έχει προβλήματα με την όρασή της. Ξαφνικά, όταν έγινε 6 χρόνων, το παιδί έγινε μύωψ…Τη διαπίστωση αυτή κάνουν καθημερινά πολλοί γονείς.

Από την πλευρά τους, οι οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι γύρω στην ηλικία των 5-6 χρόνων είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της μυωπίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, όταν γεννιέται το παιδί, είναι συνήθως υπερμετρωπικό – δηλαδή το μάτι του είναι πολύ «κοντό» και η εικόνα σχηματίζεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Προσαρμόζεται, όμως, γρήγορα σ’ αυτή την οπτική τους αδυναμία, γιατί βλέπει πολύ καλά από μακριά. Το αποτέλεσμα είναι ο συγκλίνων στραβισμός που πρέπει να διορθωθεί εγκαίρως. Γι’ αυτό καλό είναι σε μια τέτοια περίπτωση να ζητείται η γνώμη ενός οφθαλμίατρου όταν το παιδί σας συμπληρώσει τους 6 μήνες. Στα 5 ή 6 χρόνια οι οπτικές δυνατότητες «ωριμάζουν». Αλλά κάποια παιδιά παραμένουν υπερμετρωπικά ή γίνονται μυωπικά.

«Η μυωπία είναι μια ανωμαλία, κατά την οποία η εικόνα σχηματίζεται αυτή τη φορά μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και γίνεται καθαρή, μόνο όταν πλησιάσουν υπερβολικά το αντικείμενο μπροστά στο μάτι. Φυσικά, πολλά παιδιά γεννιούνται με μια σημαντική μυωπία (συνήθως μόνο στο ένα μάτι) που παραμένει σταθερή. Άλλα, πάλι, παρουσιάζουν μια μυωπία που αυξάνεται μέχρι να τελειώσει η ανάπτυξη τους, δηλαδή μετά το τέλος της εφηβείας τους. Γύρω στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά μπορούν να εξεταστούν με υπέρυθρες ακτίνες ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς η σοβαρότητα της μυωπίας τους.

Επέμβαση μετά τα 18

Η μυωπία διορθώνεται με ειδικά γυαλιά. Στην ηλικία μεταξύ των 11 και 14 ετών οι οφθαλμίατροι δίνουν και φακούς επαφής.

Μετά τα 18 υπάρχει και η λύση της επέμβασης με λέιζερ. Εάν έχετε μυωπία και σκέφτεστε να κάνετε λέιζερ, πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας ώστε να διαπιστωθεί εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση.

Δεν μπορείτε να κάνετε επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας εάν:

  • Η μυωπία σας δεν είναι σταθερή τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες
  • Έχετε κάποιο πρόβλημα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (π.χ. κερατόκωνος, κερατίτιδα, οίδημα στον κερατοειδή)
  • Ασταθής αστιγματισμός
  • Έχετε ήπια ή σοβαρή ξηροφθαλμία
  • Πάσχετε από κάποια αυτοάνοση νόσο ή πάθηση των συνδετικών ιστών χωρίς να λαμβάνετε θεραπεία
  • Είστε κάτω από 18 ετών.
παιδίμυωπία