Υγεία|24.10.2019 14:08

Απάντηση των γιατρών στον Χρυσοχοΐδη για τους «ευάλωτους πρόσφυγες»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είπε χθες, Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι οι πρόσφυγες ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».

Με αφορμή τοποθετήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε: «Είναι άστοχο να επικεντρώνεται το μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά, στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ιδιώτες».

Οι γιατροί εφαρμόζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας που όρισε η πολιτεία και εφόσον σε αυτά περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, είναι αναμενόμενο αυτοί οι πληθυσμοί να το παρουσιάζουν.

Ο δε διαχωρισμός των ιδιωτών γιατρών με εκείνους του κρατικού τομέα, είναι επιχείρημα των περασμένων δεκαετιών ειδικά σε ότι αφορά στα νησιά, όπου οι κρατικές δομές στενάζουν από τους αυξημένους πληθυσμούς».

πρόσφυγεςγιατροίαιτήματα ασύλουΜιχάλης Χρυσοχοΐδης