Υγεία|25.10.2019 12:21

Έρχονται εξειδικευμένα κέντρα κατά του καρκίνου - Δωρεάν μαστογραφίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ έχει ξεκινήσει να μελετά τη δημιουργία ειδικών κέντρων που θα ασχολούνται τόσο με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών.

Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση ακόμη για τον τομέα της υγείας και διά στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των ογκολογικών κέντρων που θα δημιουργηθούν, ενώ στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μετατραπούν κλινικές αλλά και νοσοκομεία που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή αποδοτικότητα ή πληρότητα, σε νοσηλευτικά ιδρύματα ειδικά για τον καρκίνο.

Σε πρώτη φάση θα μετατραπούν κλινικές σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα πριν αλλάξουν χρήση κάποια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν ανάλογα ογκολογικά θεραπευτικά κέντρα τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Περιφέρεια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Η αρχή, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, θα γίνει για τον καρκίνο του μαστού, αφού ετησίως διαγιγνώσκονται 6.000 νέες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της πρόληψης της νόσου θα ξεκινήσουν άμεσα οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Αττική υπάρχουν μόνο τέσσερα οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι εστιασμένα σε ογκολογικά περιστατικά, και τα οποία επισκέπτονται ασθενείς από όλη τη χώρα με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι ασφυκτικές τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Δήλωση Κικίλια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Ως Υπουργός Υγείας, θέλω να τονίσω πως όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη νόσος θεραπεύεται.

Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό.

Θέλω επίσης να ανακοινώσω ότι άμεση προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας.

Η έγκαιρη πρόληψη, ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές.

Είναι μια μάχη που αξίζει να κερδίσουμε.

Και θα την κερδίσουμε».

νοσοκομείακαρκίνος του μαστούογκολογικά κέντρακαρκίνος