Υγεία|30.10.2019 10:58

Διαγνωστικά κέντρα - γιατροί: Έκτακτη σύσκεψη για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις

Newsroom

Στα κάγκελα είναι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, αφού συνεχίζονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate), επιβαρύνσεις που παρακρατούν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων του κλάδου.

Να υπενθυμιστεί ότι ο κλάδος τον περασμένο Μάιο είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την κατάργηση των υποχρεωτικών εισφορών, οπότε και είχαν κλείσει όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις διεκόπησαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Έκτακτη σύσκεψη στον ΠΙΣ

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) παρουσία της αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη, δεδομένου ότι οι γιατροί είναι στα κάγκελα και εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο ακόμη και των νέων κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί μιλούν για ληστρικό clawback που επιβάλλεται στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο.

Ο ΠΙΣ έχει ζητήσει την κατάργηση του clawback από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να αποφευχθούν δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις στον ιατρικό κλάδο, αλλά και η περαιτέρω ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Πόσα πληρώνουν οι γιατροί

Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός κλάδος θα καταβάλει για το έτος 2018 clawback ύψους 120 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ήταν 360 εκατ. ευρώ, κονδύλι το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης.

Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2019 με βάση τις υποβολές των παρόχων, το clawback θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανοδική τάση του clawback κατά τη διετία 2018-2019 προέκυψε λόγω των ρυθμίσεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εις βάρος του εισοδήματος των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών μονάδων. Αποτέλεσμα είναι να μην αποζημιώνονται 4 στις 10 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι ιατροί αυτών των ειδικοτήτων εμφανίζουν ομαδικές τάσεις φυγής (brain drain) από την οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα, με συνέπεια και τα νοσοκομεία να έχουν αδειάσει από ειδικευόμενους.

ΕΟΠΥΥδιαγνωστικά κέντραγιατροίclawback