Υγεία|13.11.2019 18:05

Η καμπάνια της «Στέγης» για το AIDS που πρέπει να δεις (vids)

Αθανασία Κουλέτα

Σε μια περίοδο που η η διαφορετικότητα και η ορατότητά της τίθενται διαρκώς υπό αμφισβήτηση και βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή» δημιουργούν μια καμπάνια λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα AIDS με τον τίτλο «I'm Positive 2019», που στόχο έχει να μιλήσει με απλά λόγια για την ασθένεια από την οποία πάσχουν στην Ελλάδα 17.389 άτομα (στοιχεία 2018) και όμως κανείς δεν μιλά ανοιχτά γι' αυτήν.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον HIV αλλά και αξίες όπως η Παιδεία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ορατότητα, «ξετυλίγονται» στον θεατή χωρίς φόβο και με πολλή ειλικρίνεια, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο για την οροθετικότητα. 

O Έλληνας επιστήμονας που δήλωσε το «αδιανόητο»

O ελληνικής καταγωγής Dr. Demetre Daskalakis είναι Aναπληρωτής Eπίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε ο πρώτος κρατικός αξιωματούχος στον κόσμο που συνυπέγραψε την Παγκόσμια Διακήρυξη ότι οι οροθετικοί που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. 

T

Μητέρα και γιος επέλεξαν να συνεχίσουν να υπάρχουν ο ένας στη ζωή του άλλου

Ο Ραφαήλ διαγνώστηκε με HIV το 2014. Επέλεξε να το μοιραστεί με τη μητέρα του Κωνσταντίνα και εκείνη επέλεξε να έχει στη ζωή της τον γιο της. Για τους ίδιους, η αποδοχή να είναι μια συνεχής διαδικασία κατανόησης του άλλου. Ωστόσο, ακόμα και σε όσα δεν καταλαβαίνουν, επιλέγουν να ακούν τον άνθρωπό τους με αγάπη. 

T

Η «Κόκκινη Ομπρέλα» που προστατεύει τους εργαζομένους στο σεξ

Το 2015, η Άννα και ο Νίκος ξεκίνησαν μαζί «Red Umbrella Athens», την πρώτη δομή στην Ελλάδα για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ. Συμμετέχουν και οι δύο στην καμπάνια «I'm Positive 2019», θέλοντας να περάσουν το εξής μήνυμα: «Πρέπει και οφείλουμε να βγούμε στο φως της ορατότητας. Η εργασία στο σεξ, είναι εργασία».

T

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι καταλληλότερο αντί οποιουδήποτε άλλου επιλόγου. «Eνημερώσου για τον HIV. H επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία». 

Στέγη Ιδρύματος ΩνάσηΠαγκόσμια Ημέρα AIDSκαμπάνια