Υγεία|18.11.2019 11:32

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τους επαγγελματίες Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εκστρατεία προκειμένου να εμβολιασθούν οι επαγγελματίες της Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι οι υγειονομικοί βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις ευπαθείς ομάδες.

Άλλωστε εργάζονται καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία και μπορούν να προσβληθούν από γρίπη ή αντίστοιχα να τη μεταδώσουν σε ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας έχει μάλιστα συστήσει ειδική επιτροπή για τον συντονισμό  της λήψης μέτρων και τη διενέργεια εμβολιασμού των εργαζόμενων επαγγελματιών Υγείας, μέχρι την ολοκλήρωση του κύματος της εποχικής γρίπης για τη χρονική περίοδο 2019-2020 που εκτιμάται ότι θα έχει περάσει τον Μάρτιο του 2020.

Οι εμβολιασμοί

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα αντιγριπικά εμβόλια είναι διαθέσιμα, ενώ όταν δημιουργούνται κενά στην αγορά, αυτά καλύπτονται αμέσως μέσω ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) που καταγράφει και τις όποιες ανάγκες.

Πάντως στη χώρα μας φαίνεται ότι προς ώρας δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, παρότι έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr από το υπουργείο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως στόχο για εμβολιαστική κάλυψη του 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου. Ποσοστό από το οποίο η χώρα μας απέχει πολύ ακόμα.

Η γρίπη ευθύνεται σήμερα για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός – λένε οι ειδικοί- ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και εβδομάδες, παρότι στη χώρα μας ο καιρός είχε διατηρηθεί καλός.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), εκτιμάται ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο νοσοκομειακές λοιμώξεις εμφανίζουν περίπου 3,2 εκατομμύρια ασθενείς. Έτσι αυξάνεται σημαντικά η νοσηρότητα και θνησιμότητα αλλά και ο χρόνος και το κόστος νοσηλείας των ασθενών.

Οι επαγγελματίες Υγείας

Κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί ειδικές εκστρατείες ενημέρωσης ειδικά για τους επαγγελματίες υγείας, αφού μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και στους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μπορούν να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης από την επαφή τους με άλλους νοσηλευόμενους ασθενείς, επισκέπτες αλλά κυρίως το μη εμβολιασμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, περίπου το 20% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, αφού είτε αποδίδουν τα όποια συμπτώματα σε απλό κρυολόγημα είτε εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα.
Γι αυτό και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες επιμένουν για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας. 

εμβολιασμοίγρίπη