Υγεία|19.11.2019 16:41

Αντικαπνιστικός νόμος: Το 1142 δέχεται κλήσεις για καταγγελίες κι όχι μόνο

Newsroom

Εχθρός μας είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε το σύνθημα «για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό».

Ο αντικαπνιστικός νόμος τίθεται από σήμερα Τρίτη σε πλήρη ισχύ και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση.

Ξεκαθάρισε δε ότι, σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και ότι σε πέμπτη υποτροπή θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.

Οσον αφορά στον τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο θα καταγγέλλονται οι παραβάτες, θα είναι ο τετραψήφιος 1142. Εκεί θα αναφέρονται όσοι παρανομούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με συνδρομή της Αστυνομίας, και έτσι, αναμφίβολα, το πλαίσιο αυστηροποιείται.

Πώς λειτουργεί το 1142

Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί και υποστηρικτικά για όσους θέλουν να απαλλαγούν από τον βραχνά του καπνίσματος.

Οι καταγγελίες που θα γίνονται για το κάπνισμα πρέπει υποχρεωτικά να είναι επώνυμες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του καλούντος θα καταγράφονται κι εντός 48 ωρών, επαγγελματίας υγείας θα αναλαμβάνει να ενημερώσει και να καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειας του καπνιστή.

καταγγελία1142αντικαπνιστικός νόμοςτηλεφωνική καταγγελία