Υγεία|21.11.2019 16:34

Mε διαδικασίες εξπρές φάρμακο για την κυστική ίνωση - Τι δήλωσε ο Κικίλιας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να διατεθεί και στη χώρα μας φάρμακο το οποίο βελτιώνει την υγεία των ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι μία σπάνια γενετική πάθηση που μέχρι σήμερα έχει περιορισμένες φαρμακευτικές επιλογές με αποτέλεσμα να βασανίζονται οι ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης, ήδη έχει δώσει εντολή στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να το φάρμακο  να έρθει στην Ελλάδα με πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης.

Πρόκειται για μία διαδικασία όπου χορηγείται στους ασθενείς το σκεύασμα μετά από έκτακτες εισαγωγές και χωρίς επισήμως να έχει δοθεί τιμή στην Ελλάδα.

Ο κ.Κικίλιας κάλεσε μάλιστα την παρασκευάστρια εταιρεία να προσέλθει στο διάλογο για να ξεκινήσει όπως είπε η διαδικασία. Καθώς κάτι αντίστοιχο γίνεται ήδη σε άλλες χώρες.

Ο υπουργός Υγείας ωστόσο διευκρίνισε ότι για την κανονική κυκλοφορία του νέου σκευάσματος «Θα γίνει διαπραγμάτευση, ούτως ή άλλως, στον ΕΟΠΥΥ για την τιμή του φαρμάκου. Όμως, για τους ασθενείς αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, να χορηγήσει το φάρμακο μετά από αίτημά της εταιρείας στον ΕΟΦ, γιατί αυτή είναι η νομοθεσία» όπως σημείωσε. 

υπουργείο Υγείαςφάρμακοκυστική ίνωσηΒασίλης Κικίλιας