Υγεία|21.11.2019 20:44

Kυστική ίνωση: Aσθενής αρνήθηκε μεταμόσχευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας (vid)

Newsroom

Δραματική έκκληση απευθύνουν στο υπουργείο Υγείας οι ασθενείς με κυστική ίνωση. Ζητούν να έχουν πρόσβαση σε ένα νέο φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ και που υπόσχεται να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου. Το ζήτημα ήρθε στο φως μετά την ανάρτηση ασθενούς, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκε τη μεταμόσχευση αν και βρέθηκε το συμβατό μόσχευμα που περίμενε επί χρόνια.

Η κυστική ίνωση είναι μια επικίνδυνη νόσος των πνευμόνων που έχει συχνά θανατηφόρα κατάληξη. Από αυτή πάσχει τα τελευταία 30 χρόνια ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος στα 38 του αρνήθηκε το συμβατό μόσχευμα γιατί διεκδικεί να λάβει ένα νέο φάρμακο που σταματά την εξέλιξη της νόσου. Την πρόθεσή του την γνωστοποίησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, μέσω μιας δραματικής ανάρτησης. Μιλώντας στην κάμερα του Open TV, ο κ. Κοντοπίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μοσχεύματα και έχει διακοπεί η συνεργασία Ελλάδας - Αυστρίας, επειδή η χώρα μας δεν μπορεί να συνεισφέρει με μοσχεύματα και έτσι οι Έλληνες ασθενείς χάνουν τη δυνατότητα μεταμόσχευσης

Ο Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να έρθει το φάρμακο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα 650 άτομα πάσχουν από την ασθένεια, ενώ 500.000 είναι φορείς και δεν το γνωρίζουν. 

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Οpen TV:

κυστική ίνωσηΒασίλης Κικίλιαςυπουργείο Υγείαςμεταμόσχευση