Υγεία|30.11.2018 17:11

Liberation: Επικίνδυνες οι κάψουλες του εσπρέσο

Newsroom

Αν αγαπάτε τον καφέ και η καθημερινότητά σας είναι συνυφασμένη με τη χρήση της εσπρεσιέρας, τότε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτό το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération, σύμφωνα με το οποίο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ σε μορφή κάψουλας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Κι αυτό γιατί ο καφές περιέχει το τοξικό μόριο φουράνιο, το οποίο συναντάται περισσότερο στις κάψουλες του εσπρέσο. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 για τις επιπτώσεις που έχει ο καφές φίλτρου και ο καφές εσπρέσο σε μορφή κάψουλας στον ανθρώπινο οργανισμό, εξέτασε διάφορες χημικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές που υπάρχουν τόσο στις κάψουλες όσο και στον καφέ φίλτρου δεν είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό που σίγουρα εντοπίζεται ως πρόβλημα στις κάψουλες εσπρέσο είναι το γεγονός πως περιέχουν 95-184 μιλιγκράμ καφεϊνης ανά 100 γραμμάρια καφέ, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα στον καφέ φίλτρου αγγίζει τα 50 μιλιγκράμ ανά 100 γραμμάρια καφέ. 

Τι ισχύει με το φουράνιο 

Το φουράνιο είναι μια οργανική ένωση που σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες και βρίσκεται σε δημητριακά, παιδικές τροφές, καφέ, ψωμί του τοστ κ.ά. Μπορεί να γίνει βλαβερό για το ήπαρ, αλλά σε ποια δοσολογία;

Σε έκθεσή της το 2017, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επεσήμανε σχετικά με το φουράνιο ότι «οι γνώσεις μας σχετικά με την επικινδυνότητά του έχουν κενά», αλλά συμπλήρωσε ότι «η μέση κατανάλωση των τροφίμων που περιέχει φουράνιο, υποδεικνύει χαμηλό κίνδυνο για την υγεία των περισσότερων καταναλωτών». 

Υπάρχει περισσότερο φουράνιο από το επιτρεπτό στις κάψουλες καφέ; 

Σύμφωνα με μία σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν Ισπανοί επιστήμονες το 2011, για να βρεθεί εκτεθειμένος κάποιος καταναλωτής καφέ στο φουράνιο πρέπει να πιει 20 φλιτζάνια μαζεμένα, πράγμα απίθανο, γι' αυτό και θεωρούν ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από την κατανάλωση καφέ είναι «χαμηλός». 

καφέςεπικινδυνότητα