Υγεία|03.12.2018 11:39

Έρευνα: Δεν λέμε την αλήθεια ούτε στον γιατρό

Newsroom

Όταν κάποιος πάει σε ένα γιατρό με πρόβλημα υγείας, υποτίθεται ότι θα είναι ειλικρινής. Όπως καταδεικνύει, όμως, μια νέα αμερικανική έρευνα, το 80% των ασθενών λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γιατρούς τους, επειδή όλο και κάτι θέλουν να κρύψουν και με το οποίο νιώθουν άβολα.

Οι συνηθέστερες ανειλικρινείς απαντήσεις που δίνουν οι ασθενείς είναι σχετικά με το «αν ασκούνται σωματικά», «τι τρώνε» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους».

Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τα όσα τους προτείνει ο γιατρός σχετικά με την υγεία τους.

Ακόμη, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν παραδέχονται στον γιατρό ότι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει.

Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι λένε ψέματα ή σιωπούν μπροστά στο γιατρό, επειδή δεν θέλουν να τους επικρίνει ή να γελοιοποιηθούν, ούτε έχουν όρεξη να τους βγάλει «διάλεξη» ο γιατρός για τις κακές συνήθειές τους όπως το κάπνισμα (που κατά βάθος δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν…).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Φέγκερλιν του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε δύο εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες, μία σε 2.011 άτομα με μέση ηλικία 36 ετών και μία σε 2.500 με μέση ηλικία 61 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκρύψουν την αλήθεια από τον γιατρό τους είναι οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και όσοι έχουν άσχημη υγεία.

ασθενείς