Υγεία|09.01.2020 10:37

Έρχονται 80 δωρεάν κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές για τον φόβο της γρίπης!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Κλείνεται σήμερα και επισήμως η συμφωνία ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διαθέσουν στον Οργανισμό 80 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται χωρίς επιπλέον χρέωση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να συναντά και ο ίδιος τους «κλινικάρχες» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Άλλωστε το κύμα της γρίπης πλησιάζει και στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν τα διαθέσιμα κρεβάτια, αφού πλέον η λίστα αναμονής μετρά 45 ασθενείς.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι σήμερα Πέμπτη στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει η τελική σύσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπογραφούν και οι σχετικές συμβάσεις, καθώς έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνεργασία του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές.

Γι αυτό άμεσα θα διατεθούν 80 κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες όμως υποχρεωτικά θα πρέπει να περνούν μέσα από το ΕΚΑΒ. Οι κλινικές θα δώσουν δηλαδή προς διαχείριση τις 80 κλίνες στον φορέα, προκειμένου εκείνος να καθορίζει πότε ένας ασθενής θα μεταφέρεται σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα με βάση τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει και στο ΕΣΥ.

Μέχρι σήμερα παρότι οι «κλινικάρχες» διέθεταν για τον ΕΟΠΥΥ 50 κλίνες, αυτές δεν τις διαχειρίζονταν το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να μεταφερθούν ασφαλισμένοι, καθώς ήταν άγνωστο πόσες ήταν κενές και προς αξιοποίηση.

Πλέον υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr διευκρινίζουν ότι οι κλινικές δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εάν από την αρχή δεν έχουν δηλώσει τα άδεια κρεβάτια στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ έχει δώσει ήδη κατευθυντήριες οδηγίες και είναι σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε όλα τα περιστατικά που είναι στις ιδιωτικές κλίνες και νοσηλεύονται για λογαριασμό του δημόσιου συστήματος, να περνούν υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα του.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών για τα κρεβάτια στις ΜΕΘ που θα διαθέσουν, θα πληρώνονται με κρατικό τιμολόγιο και χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού).