Υγεία|23.01.2020 10:52

Τα τέσσερα στάδια που βιώνει όποιος πάσχει από «Burnout»

Newsroom

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τέτοιοι που συχνά μας καταβάλλουν τόσο, ώστε πλέον δεν είμαστε καν σε θέση να αντιληφθούμε την εξάντληση που βιώνουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πάσχουν -ενώ το αγνοούν- από «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης» ή «Burnout», όπως είναι γνωστότερο. 

«Burnout» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης, που σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας. Χρησιμοποιείται ως όρος αργκό αφου στην μετάφραση burnout σημαίνει εξουθένωση. Τα επαγγέλματα που θεωρούνται «ομάδες υψηλού κινδύνου» να εμφανίσουν burnout είναι οι επιχειρηματίες, οι καθηγητές, οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και οι άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της Υγείας. 

Η συγγραφέας Νερίνα Ραμλακάν, ειδική σε θέματα στρες, εξηγεί στο BBC ποια είναι τα 4 στάδια που περνά όποιος βιώνει burnout: 

  • Περπατάτε τριγύρω νιώθοντας διαρκώς να είστε υπό πίεση, ενώ ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε σαν να κάτι να μην πηγαίνει καλά με το στομάχι σας
  • Σκέφτεστε διαρκώς τη δουλειά, ακόμη και όταν τρώτε με την οικογένειά σας, δουλεύετε ακόμη και στον δρόμο για τη δουλειά, στην επιστροφή για το σπίτι, δεν κάνετε κανένα διάλειμμα μέσα στη μέρα, δουλεύετε ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, αναπτύσεετε πονοκεφάλους, ημικρανίες, ψωρίαση, εκζέζαματα.
  • Αρχίζε ο αντίκτυπος στη δουλειά. Δεν τα πάτε καλά με τους συναδέλφους σας, οι συνάδελφοί σας παραπονιούνται για τη συμπεριφορά σας, το ίδιο ίσως να κάνουν και πελάτες σας. Η ποιότητα της δουλειά σας αρχίζει να έχει φθίνουσα πορεία. Γίνεστε παράλογοι, ευέξαπτοι και έχετε θυμό, ενώ τα οργανικά συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο σοβαρά. 
  • Το burnout είναι εδώ. Κλινικό άγχος και κατάθλιψη, κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Ίσως χρειαστείτε ακόμη και μήνες εκτός δουλειάς 

burnoutάγχοςστρες