Υγεία|25.10.2018 15:24

Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο

Newsroom

Με...το μέτρο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως αναφέρουν στην σχετική δημοσίευσή τους, Αμερικανοί ερευνητές, οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο επειδή τα σώματά τους, εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους τους, έχουν περισσότερα κύτταρα από όσα τα σώματα των κοντύτερων ανθρώπων και άρα είναι πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή καρκινική μετάλλαξη. Η έρευνα που έγινε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής των καθηγητή βιολογίας Λέοναρντ Νάνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ρίβερσαϊντ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of Royal Society, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα εκατοστά παραπάνω ύψους από τον μέσο όρο ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες αυξάνεται κατά 10% περίπου.

Η έρευνα βασίστηκε στην επεξεργασία στοιχείων που είχαν συλλεχθεί από τέσσερις άλλες μεγάλου εύρους μελέτες, για 23 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Αυστρία, Νορβηγία και Σουηδία. Σε κάθε μια από αυτές παρουσιάζονταν τα στοιχεία από 10.000 διαφορετικά περιστατικά καρκίνου για κάθε φύλο. Η έρευνα της ομάδας του Νάνι επικεντρώθηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων για 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύψος δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο στους καρκίνους του παγκρέατος, του οισοφάγου, του στομάχου και του στόματος-φάρυγγα.

Προφανώς όπως σημειώνουν αρκετοί ειδικοί, ο παράγοντας του ύψους ως προς την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με άλλους δεν είναι τόσο σημαντικός. Επί παραδείγματι το βάρος ή το κάπνισμα... ανεξαρτήτως ύψους αυξάνουν άμεσα και περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, τονίζουν ότι το ύψος ενός ανθρώπου δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει εν αντιθέσει με τις συνήθειες του, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή.

κάπνισμαδιατροφήέρευνακαρκίνος