Υγεία|04.02.2020 12:39

Κέντρο Ημέρας: Δωρεάν υποστήριξη για ασθενείς με καρκίνο

Άκης Φωτόπουλος

Ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών συνεχίζει να παρέχει δωρεάν για 19η χρονιά το Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ.) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (www.ekpse.gr) που λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας

Στόχος του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους για την οποία χρειάζονται κατάλληλη συμβουλευτική.

«Ο ογκολογικός ασθενής, από την στιγμή της διάγνωσης, καλείται να διεργαστεί  μια σειρά από απώλειες, που αρχίζουν από την απώλεια τμημάτων του σώματός του, της λειτουργικότητάς του, της αυτονομίας του, της ναρκισσιστικής του αξίας, των σχέσεών του με τους άλλους, συχνά της εργασίας του, και φθάνουν, βέβαια στην απώλεια της ίδιας της ζωής», υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Σακελλάρης (Ψυχίατρος –Ψυχαναλυτής και Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Κέντρο Ημέρας) και προσθέτει: «Η επιτυχία ή η  αποτυχία αυτής της εργασίας αποτελεί τη βασική συνιστώσα για την ψυχική υγεία του καρκινοπαθούς, την προσαρμογή στην αρρώστια και την αντιμετώπιση της και ενδεχομένως ένα σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη την πορεία και την τελική έκβαση της νόσου. Θεωρούμε ότι η ψυχική στήριξη ασθενών με καρκίνο θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη έκταση και περισσότερο συστηματική».

Αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση και σε οικονομικό επίπεδο, το Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν: δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση.

Για την επίδραση που έχει η διάγνωση του καρκίνου στην ψυχολογία του ασθενή η Ειρήνη Δημοπούλου  (Κλινική Ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας) μιλώντας στο ethnos.gr τόνισε ότι «συνήθως οι ασθενείς στο άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου υπόκεινται σε μεγάλο σοκ. Τα πρώτα συναισθήματα είναι ο φόβος, η απελπισία και η αγωνία. Φόβος για το μέλλον, απελπισία για ό,τι επακολουθεί με τη θεραπεία και η καθημερινή αγωνία και το άγχος για την υποτροπή». Στη φάση αυτή, σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου αναλαμβάνει δράση το Κέντρο Ημέρας βασικός στόχος του οποίου «είναι να αντικατασταθεί το δέος και ο φόβος για τη νόσο με τη γνώση, και ο ασθενής να επανακτήσει τον επανέλεγχο της ζωής του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπενθύμιση του θανάτου και άρα του πεπερασμένου της ζωής κινητοποιεί συχνά την επανεκτίμηση αυτού που θεωρούμε δεδομένο. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν, πως μετά την αρχική περιπέτεια και με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας εκτιμούν περισσότερο τη ζωή, μαθαίνουν να γεύονται πιο έντονα τις χαρές της».

Στην ερώτηση μας πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχολογική υποστήριξη τον καρκινοπαθή ασθενή η κ. Δημοπούλου μας εξήγησε ότι «η ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με καρκίνο φαίνεται να τους βοηθά να προσαρμόζονται καλύτερα στην νόσο και στις απαιτούμενες θεραπείες. Να γίνεται επεξεργασία της απώλειας  (υγείας, ακρωτηριασμένο μέρος σώματος). Να διαχειρίζονται το φόβο και την απειλή για την ίδια τη ζωή. Να διαχειρίζονται το άγχος και την κατάθλιψη. Να προσαρμοστούν στην καινούργια εγκατάσταση ρόλων στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Να διευκολυνθούν στην έκφραση των συναισθημάτων τους»

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7.000 ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. για το έτος 2019:

•        Πραγματοποιήθηκαν 7.776 θεραπευτικές συνεδρίες και συνολικά έλαβαν τις υπηρεσίες 463 άτομα.

•        Η διαχείριση τους άγχους, της κατάθλιψης και των κοινωνικών σχέσεων είναι οι βασικές ανάγκες των ωφελούμενων.

•        Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% σε συγγενικά και οικεία πρόσωπα ασθενών.

•        Το μεγαλύτερο ποσοστό (81%) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Κ.Η.Ψ.Υ.Α.Κ. είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες-ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 19%.

•        Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στα περιστατικά που υποδέχεται το Κέντρο Ημέρας είναι: καρκίνος μαστού (48%), καρκίνος πνεύμονα (10%), γυναικολογικοί καρκίνοι (5%), καρκίνος εντέρου (4%) καρκίνος παγκρέατος (3%).

•        Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Οι περισσότεροι από αυτούς που απευθύνονται στο Κέντρο αναζητά βοήθεια κατά τη φάση της χημειοθεραπείας, ενώ λιγότεροι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανακοίνωσης της διάγνωσης είτε σε φάση υποτροπής και πιο σπάνια σε τελικό στάδιο της ασθένειας.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται σε ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους κατόπιν ραντεβού.

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 210 32 33 401 & 210 32 33 402

Οι ενδιαφερόμενοι από την περιφέρεια μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Ημέρας και να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική στήριξη τηλεφωνικά, μέσω Skype (βιντεοκλήση) ή μετά από προγραμματισμένη συνάντηση.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.psychooncology.gr

Κέντρο ΗμέραςκαρκίνοςΔημήτρης Σακελλάρης