Υγεία|06.02.2020 17:57

Διαβητικοί κατά φαρμακοποιών για παράνομες χρεώσεις στην αγορά αναλώσιμων υλικών!

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ειδικότερα η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ενώ με βάση το νόμο η συμμετοχή για την αγορά αναλώσιμων υλικών διαβήτη είναι μηδενική, κάποια φαρμακεία τους επιβαρύνουν με μεγάλα ποσά που ενίοτε φθάνουν και τα 50 ευρώ ανά συνταγή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), το πρόβλημα προέκυψε από πέρυσι τον Μάιο όταν ξαφνικά τα αναλώσιμα υλικά για τον Διαβήτη άρχισαν να διατίθενται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Μέχρι τότε οι ασθενείς μπορούσαν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα ακόμη και απ ευθείας από τις εταιρείες καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έβρισκαν τα υλικά στα φαρμακεία είτε σε κάποιες περιοχές παρουσίαζαν έλλειψη.

Τότε διαπιστώθηκαν και οι πρώτες χρεώσεις σε πάσχοντες τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος ξεκάθαρα προβλέπει ότι η συμμετοχή είναι μηδενική. Οι παράνομες χρεώσεις με βάση την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζονται και σήμερα όπως προκύπτει από καταγγελίες πασχόντων, παρότι αφαιρέθηκε από τις συνταγές η ένδειξη «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία».

«Παρά ταύτα, όμως, πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που ζητείται, κατά παράβαση του νόμου, από μερίδα φαρμακοποιών, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που θα εκτελέσει τη συνταγή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με μηδενική συμμετοχή του πάσχοντα, χωρίς δηλαδή καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Για όλα τα παραπάνω η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τις συνταγές η φράση: «Διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία». Δυστυχώς, όμως, η παράνομη συμμετοχή και η οικονομική επιβάρυνση στους ανθρώπους με Διαβήτη συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με βάση τις καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία μας» σημειώνουν τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Οι ασθενείς ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας ώστε να σταματήσουν οι παράνομες χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι με βάση τις καταγραφές οι Διαβητικοί ασθενείς στη χώρα μας υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. 

Σακχαρώδης Διαβήτηςαναλώσιμα υλικά διαβήτηδιαβητικοίΠΟΣΣΑΣΔΙΑ