Υγεία|07.02.2020 15:14

Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ: Το φετινό εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό

Newsroom

Την ώρα που οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης αυξάνονται στην Ελλάδα, έρχεται η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Ελενα Μαλτέζου να ενσπείρει ανησυχία, τονίζοντας ότι «φέτος το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν». Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει στη συνέχεια, ότι αυτό «μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».

Με δηλώσεις της στο ΘΕΜΑ 104,6 η γιατρός επεσήμανε πως «προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα. Μετά το... κρύο λουτρό έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου», ενώ πρόσθεσε πως τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μέχρι τις 02 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 38 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

αντιγριπικό εμβόλιογρίπηΕΟΔΥ