Υγεία|20.02.2020 15:20

Έρευνα: Όσοι ασκούν μπούλινγκ έχουν μικρότερο εγκέφαλο από τους άλλους

Newsroom

Μία διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων μελέτησαν τους εγκεφάλους ανθρώπων που διέπρατταν μπούλινγκ επί μακρόν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός τους είναι μικρότερος από άλλους εγκεφάλους. «Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι τα άτομα που επιδεικνύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές για καιρό, εμφανίζουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικοποίησης», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Christina Carlisi, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL). 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα, με το οποίο εξέτασαν τους εγκεφάλους 652 συμμετεχόντων. Από τη μελέτη τους προέκυψε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με χρόνιες αντικοινωνικές συμπεριφορές όπως κλοπές, επιθετικότητα και βία, μπούλινγκ, ψεύδη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία να αναλάβουν ευθύνες στο σχολείο είτε στη δουλειά τους, ήταν διαφορετικοί ως προς τη φυσιομορφία τους, σε σύγκριση με άλλους εγκεφάλους. Πιο συγκεκριμένα, ο φλοιός του εγκεφάλου τους ήταν πιο λεπτός και συνολικά ο εγκέφαλός τους είχε μικρότερη έκταση από εγκεφάλους ανθρώπων με τα αντίθετα κοινωνικά χαρακτηριστικά. 

Εξαίρεση στον παραπάνω «κανόνα» αποτέλεσαν άτομα που ασκούσαν μπούλινγκ ως έφηβοι αλλά όχι και ως ενήλικες, ένδειξη ευοίωνη για όσους μετανοούν για τα λάθη της νεανικής τους ηλικίας. Το μόνο που μένει αναπάντητο είναι το εξής ερώτημα: τα άτομα με αντικοινωνικές συμπεριφορές επιδεικνύουν αυτές τις συμπεριφορές εξαιτίας του διαφορετικού τους εγκεφάλου ή ο  εγκέφαλός τους είναι μικρότερος λόγω των αντικοινωνικών τους συμπεριφορών;

Πηγή: EurekAlert

μπούλινγκέρευνα