Υγεία|20.02.2020 16:09

Στα «κάγκελα» οι γιατροί: 16 ώρες για μία ηλεκτρονική αίτηση πρόσληψης στο ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε τεστ για γερά νευρά αποδεικνύεται η κατάθεση υποψηφιότητας για μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας για πρώτη φορά θα γίνουν οι 940 μόνιμες προσλήψεις γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία. Ένα ψηφιακό σύστημα που δημιουργήθηκε προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Να υπενθυμιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που ακολουθείται αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία. Μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι γιατροί έπρεπε να παραστούν αυτοπροσώπως για να καταθέσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, η επεξεργασία των οποίων διαρκούσε μήνες. Συνέπεια ήταν όμως μία πρόσληψη να γίνεται ακόμη και μετά από δύο χρόνια.

Ακόμη και 16 ώρες

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες είναι οι διαμαρτυρίες και τα τηλεφωνήματα που φθάνουν στο υπουργείο από γιατρούς που επιχείρησαν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους. Είναι γιατροί που ενδιαφέρονται για μία μόνιμη θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας και προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από διάφορες χώρες του κόσμου αφού ενδιαφέρον έχουν δείξει και Έλληνες γιατροί που μετακόμισαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν γιατροί, με βάση τις καταγγελίες που φθάνουν στο ethnos.gr , που επί 16 ώρες επιχειρούσαν να υποβάλουν τα ηλεκτρονικά τους δικαιολογητικά, χωρίς στο τέλος να κατορθώσουν όμως να πατήσουν το κουμπί της επιβεβαίωσης, αφού το σύστημα κατέρρεε πριν προλάβουν να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα τα σκαναρισμένα έγγραφα.

Στο θέμα αναφέρεται λεπτομερώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος με επιστολή στον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ζητά να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά τις πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων ΕΣΥ.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά στις πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων ΕΣΥ που ετέθη σε λειτουργία στις 14.2.2020 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας κυρίως όσον αφορά στην καταχώρηση των πάσης φύσεως ημερομηνιών - ακόμη και της ημερομηνίας γέννησης του υποψηφίου - χωρίς μάλιστα δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης οποιασδήποτε καταχώρησης. «Ελλείψει δε υπηρεσίας helpdesk οι γιατροί αδυνατούν, υπό τις συνθήκες αυτές να υποβάλουν υποψηφιότητα και όπως είναι φυσικό, αγωνιούν αφού η ημερομηνία λήξης (28.2.2020) πλησιάζει» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Γι αυτό και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά να αποκατασταθεί το πρόβλημα άμεσα ή να δοθεί παράταση της προθεσμίας.

Προς παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των υποψηφίων αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά να δώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι γιατροί.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα (esydoctors.moh.gov.gr) άνοιξε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή αναμένεται να προσληφθούν 940 γιατροί σε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, ενώ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός επρόκειτο να γίνει με τον παραδοσιακό γραφειοκρατικό τρόπο την περασμένη χρονιά αλλά πάγωσε λόγω των εκλογών.

Εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας πως με τη νέα ψηφιακή διαδικασία οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 5 μηνών ενώ με την προηγούμενη συμβατική διαδικασία για να φθάσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία μπορεί να περνούσαν ακόμη και δύο χρόνια.

προσλήψεις γιατρών ΕΣΥμόνιμες προσλήψεις γιατρώνψηφιακή πλατφόρμα