Υγεία|25.02.2020 22:22

Κικίλιας στη Βουλή: Πως θα οργανώσουμε τις δομές δημόσιας υγείας με το νέο νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Του νέου νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία υπεραμύνθηκε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες θα είναι υπό κοινό συντονισμό.  

«Είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να συντονίσει και να οργανώσει δομές δημόσιας υγείας οι οποίες λειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν στο παρελθόν -  την πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, τους ΟΤΑ, τις Περιφέρειες, πρώην Νομαρχίες - έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν συντονισμένες δράσεις και να υπηρετήσουν το γενικό πληθυσμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή των πόρων ώστε από την περίθαλψη να οδηγηθούν στην πρόληψη και τη δημόσια υγείας, τονίζοντας ότι: «Όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας προτάσσουν και επενδύουν στη δημόσια υγεία. Στη χώρα μας, το 98% των πόρων δίνεται στην περίθαλψη και αυτό πρέπει να το αναστρέψουμε. Αυτό μπορεί να γίνει βήμα–βήμα, για αυτό και θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό που έχει εφαρμογή στο παρόν, αλλά είναι και μια παρακαταθήκη για το μέλλον, θα υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση και σε πνεύμα σύμπνοιας και κατανόησης, θα έχει και συνέχεια και από τις επόμενες κυβερνήσεις». 

Όσον αφορά στην οργάνωση και τη δομή, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός που να προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και να κατεβαίνει κάθετα,  με ενδιάμεσο τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Βασίλης Κικίλιαςδημόσια υγείαυπηρεσίες υγείας